Poruka iz Berlina
114

Njemački kancelar Olaf Scholz jasno upozorio Kinu da ne šalje oružje Rusiji

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je Kinu da ne šalje oružje ruskom agresoru. Najava je došla u trenutku dok Njemačka i drugi partneri vode razgovore s vladom u Kijevu o "budućim sigurnosnim obvezama za Ukrajinu".

"Jasno je da ćemo pomoći Ukrajini da postigne mir", kazao je njemački lider pred donjim domom njemačkog parlamenta, Bundestagom. Zato s Kijevom i drugim partnerima razgovaramo o budućim sigurnosnim obavezama za Ukrajinu", objasnio je Scholz, koji će se u petak u Bijeloj kući sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Scholz je ipak poručio da obećanja o sigurnosti pretpostavljaju da će se Ukrajina odbraniti u ratu.

"Ali obećanja o sigurnosti imperativno pretpostavljaju da će se Ukrajina uspješno odbraniti u ovom ratu", ustvrdio je kancelar, obećavši da će Njemačka nastaviti pružati pomoć Ukrajini.

Njemački kancelar je kazao da nema naznaka da je Vladimir Putin spreman pregovarati o pravednom miru.

"Ostaje pitanje: je li (Vladimir) Putin spreman pregovarati o povratku načelima i pravednom miru? Trenutno nema ničega što bi to upućivalo", rekao je Scholz.

Kancelar Scholz također je apelirao na Kinu, koju Washington sumnjiči da želi isporučiti oružje Moskvi.

"Moja poruka Pekingu je jasna: upotrijebite svoj utjecaj u Moskvi da zatražite povlačenje ruskih trupa. I nemojte davati oružje ruskom agresoru", upozorio je Scholz.