Radikalno ili nužno?
183

Norveška uvodi minimalnu starosnu granicu od 15 godina za korištenje društvenih mreža

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Norveška će uvesti minimalnu starosnu granicu od 15 godina za korištenje društvenih mreža.

Norveški premijer Jonas Gahr Støre izjavio je da će to biti teška bitka, te dodao da političari moraju da intervenišu kako bi zaštitili djecu od "moći algoritama", prenio je Guardian.

Iako je rekao da razumije da društvene mreže mogu da ponude zajednicu usamljenoj djeci, Støre je rekao da sopstveno izražavanje ne smije biti u moći algoritama.

"Naprotiv, to može dovesti do toga da postanete jednoumni i pacifikovani, jer se sve dešava tako brzo na ovom ekranu", dodao je.

Vlada se obavezala da će uvesti više zaštitnih mjera kako bi spriječila da djeca zaobiđu starosna ograničenja, uključujući izmjene Zakona o ličnim podacima, tako da korisnici društvenih medija moraju da imaju 15 godina da bi se saglasili da platforma može da obrađuje njihove lične podatke i razviju starosnu verifikacionu barijeru za korištenje društvenih mreža.

Norveška već ima minimalnu starosnu granicu od 13 godina, ali, uprkos tome, više od polovine devetogodišnjaka, 58 posto desetogodišnjaka i 72 posto jedanaestogodišnjaka je na društvenim mrežama, rezultati su istraživanja Norveške agencije za nadzor medija.