Bayraktar TB3
97

Nova bespilotna letjelica iz Turske ulazi u proces masovne proizvodnje, vrlo brzo se očekuje i izvoz

V. K.
Turska vojna kompanija Baykar saopćila je kako je nova bespilotna letjelica ove kompanije Bayraktar TB3 ušla u proces masovne proizvodnje te da bi izvoz mogao započeti već za šest mjeseci.

Bespilotna borbena letjelica Bayraktar TB3 (UCAV), nova bespilotna letjelica koja može sklopiti krila i koja je namijenjena za prvi nosač aviona u zemlji, TCG Anadolu, ušla je u masovnu proizvodnju, a ovu informaciju za turske medije potvrdio je izvršni direktor Haluk Bayraktar.

Bayraktar je naglasio da se TB3 nadograđuje na uspjeh svog prethodnika, TB2, s dodatnom sposobnošću slijetanja na pomorske platforme.

Upravo takve karakteristike ovu bespilotnu letjelicu čine svestranim dodatkom rastućem arsenalu odbrambene tehnologije Turske.

Nešto ranije, izvršni direktor kompanije je također najavio da izdvajaju sredstva za povećanje proizvodnje komponenti u kompaniji kako bi se suočili sa izazovima u lancu snabdijevanja u industriji, ukazujući na planove za ulaganje oko 300 miliona dolara u razvoj mlaznih motora.

Bayraktar TB3 prvi let je izveo 27. oktobra 2023. godine, a od tada je izveden niz testova kako bi se provjerili sposobnosti nove generacije letjelice kompanije koju predvodi Selcuk Bayraktar.

Ovo će biti prva naoružana bespilotna letjelica s mogućnošću polijetanja i slijetanja s brodova na kratkim pistama. Nova generacija bespilotne letjelice imat će mogućnost komunikacije izvan vidnog polja tako da se može kontrolirati s veoma velike udaljenosti.