Ponovo tenzije
0

Nova eskalacija u Nagorno-Karabahu: Pucano na kombi s policajcima, ima poginulih

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sukob između Armenije i Azerbejdžana dogodio se u Nagorno-Karabahu, obje strane navode da ima mrtvih i povrijeđenih.

Azerbejdžanske vlasti su tvrdile da će 5. marta granične službe provjeriti "vozila koja prevoze oružje, municiju, ljudstvo i mine iz Armenije u Khankendi". U tom trenutku je armenska vojska otvorila vatru. Nekoliko azerbejdžanskih vojnika je poginulo i ranjeno.

"Druga strana je potisnuta uzvratnom vatrom", navode iz Bakua.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nagorno-Karabaha saopštilo je da je "diverzantska grupa" azerbejdžanske vojske pucala na automobil službenika odjeljenja za pasoše i vize u policiji. Tri policajca su ubijena, a jedan je ranjen.

“Azerbejdžanska diverzantska grupa bila je u zasjedi u šumskom području blizu puta i odatle je napala automobil. Kao rezultat samoodbrambenih i uzvratnih akcija policijskih službenika i vojnog osoblja Vojske odbrane koji se nalazi na susjednoj poziciji, azerbejdžanska strana također ima poginulih i ranjenih i vraćena je na prvobitne položaje”, navodi se u saopštenju policije Karabaha.

Republička policija objavila je snimak sa "nepobitnim dokazima o lažnosti saopštenja Ministarstva odbrane Azerbejdžana".

Azerbejdžan je u decembru 2022. blokirao jedini autoput koji povezuje nepriznatu republiku sa Armenijom. Baku je objasnio šta se dešava sa akcijama građanskih aktivista i ekologa koji protestuju protiv "ilegalnih aktivnosti armenske strane".

Američki State Department pozvao je na deblokadu koridora, a Moskva je izvijestila o pregovorima između ruskih mirovnih snaga i azerbejdžanske strane. Nakon deset dana besplodnih razgovora, u Nagorno-Karabahu se sprema humanitarna kriza: regionu nedostaje hrane i osnovnih potrepština.

Krajem decembra, na neformalnom samitu lidera ZND u Sankt Peterburgu, armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da ruski mirovnjaci u Nagorno-Karabahu ne ispunjavaju svoje funkcije i da su izgubili kontrolu nad ključnim putem.