Haraju velike vrućine
30

Novi slučaj misteriozne smrti na grčkom ostrvu: Na nepristupačnom mjestu pronađen Nijemac

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački planinar pronađen je mrtav na ostrvu Krit, saopštila je vatrogasna služba, što je još jedna smrt turiste tokom perioda neuobičajeno visokih temperatura u Grčkoj.
Muškarac je u nedjelju proglašen nestalim, a potom je pronađen mrtav, navodi se u saopćenju vatrogasne službe.

Grčka državna novinska agencija saopćila je da je područje u kojem je pronađen 68-godišnjak bilo toliko nepristupačno da se do njega nije moglo doći helikopterom i da su tijelo morali da premjeste spasioci pješice.

Bio je to šesti smrtni slučaj ovog mjeseca među stranim posjetiocima Krita i drugih popularnih grčkih ostrvskih destinacija, nakon smrti BBC TV voditelja Michaela Mosleya čije je tijelo pronađeno na ostrvu Symi devetog juna.

Nekoliko dana kasnije u blizini drevnog grada Lato na istočnom Kritu pronađen je mrtav 80-godišnji Belgijanac, a za njim 55-godišnji Nizozemac koji je pronađen mrtav u svom automobilu na rubu litice u jugoistoku ostrva 19. juna, prema ERT-u, grčkom državnom emiteru.

Na ostrvu Samos 15. juna pronađen je mrtav 74-godišnji Nizozemac, a narednog dana u blizini ostrva Krf 55-godišnji Amerikanac.

Osim toga, dvije Francuskinje u dobi od 73 i 64 godine nestale su na ostrvu Sikinos prije više od sedmicu dana, dok se 59-godišnji Amerikanac koji je posjetio ostrvo Amorgos i dalje vodi kao nestao od 11. juna.

Vlasti za javno zdravstvo Grčke ovog su mjeseca izdale upozorenja o riziku od izlaganja vrućini, savjetujući da građani ne ostaju na otvorenom tokom najtoplijih sati u danu, piše Guardian.

Vlasti su prošle sedmice saopćile da tek trebaju raditi na utvrđivanju uzroka smrti turista, ali su isto tako povezivali ekstremne vrućine sa nestancima i smrtima posjetitelja. Smatraju da se turisti nisu dovoljno informisali o vremenskim uslovima kakvi trenutno vladaju u Grčkoj.