Svijet
0

NSA ne špijunira Merkelovu, ali prati sve ostale

SRNA
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama obećao je da Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) više neće špijunirati njemačkog kancelara Angelu Merkel, ali je sada pažnja usmjerena na zvaničnike iz njene Vlade, piše njemački dnevnik Bild am Sonntag.

Objelodanjivanje vijesti da NSA vrši masovno praćenje komunikacija u Njemačkoj izazvalo je zahlađenje odnosa između Berlina i Washingtona.

Zbog negodovanja Berlina, Obama je obećao da će obustaviti špijuniranje lidera Njemačke, koja je među najbližim i najjačim saveznicima SAD.

List navodi da je, nakon Obaminog obećanja, NSA pojačala praćenje drugih višerangiranih njemačkih zvaničnika.

"Pošto ne možemo da direktno nadziremo komunikacije kancelara, naređeno nam je da ne propuštamo nijednu informaciju", rekao je jedan od službenika NSA u Njemačkoj.

List ističe da NSA ima 297 zaposlenih u Njemačkoj i da prati 320 zvanična od ključne važnosti, od kojih je većina u vrhu politike i poslovanja u toj zemlju.

Od posebnog interesovanja za NSA je ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere, jer je on blizak saradnik Merkelove, koja od njega traži savjete o brojnim pitanjima, a postoje i glasine da bi mogla da ga predloži za kandidata za funkciju generalnog sekretara NATO.

Portparol njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova nije želio da komentariše "navode neimenovanih osoba".