Bayraktar Kizilelma
41

Objavljen video prvog formacijskog leta turske bespilotne letjelice sa drugim borbenim avionima

V. K.
Bespilotni avion Kizilelma u društvu drugih aviona (Screenshot: Baykar Technologies)
Bespilotni avion Kizilelma u društvu drugih aviona (Screenshot: Baykar Technologies)
Turska kompanija Baykar objavila je video na kojem je prikazan let bespilotnog borbenog aviona Kizilelma u pratnji drugih borbenih aviona na Sajmu tehnologije koji je održan u Istanbulu od 27. aprila do 1. maja.

Više od mjesec nakon održavanja sajma, kompanija Baykar odlučila je javno prikazati zajednički probni let u kojem je osim Kizilelme i borbenih aviona nešto kasnije učestvovala i bespilotna letjelica Bayraktar Akinci.

"Bespilotna letjelica Kizilelma i Akinci oduzimaju dah te su izveli prvi zajednički let u javnosti na nebu iznad Istanbula", stoji u opisu.

Pored bespilotnih letjelica u zajedničkom letu učestvovali su i mlazni avioni F-5 kao i F-16 avioni akrobatskog tima Ratnog zrakoplovstva Turske SoloTürk.

"Avioni su izveli neviđenu predstavu izvodeći formacijski let. Ovi koncepti letenja, koji se mogu opisati kao nova era u historiji svjetskog zrakoplovstva, također će voditi zračne borbe u budućnosti", poručili su iz kompanije.

Turski bespilotni avion Kizilelma obavio je nekoliko probnih letova, a krajem marta je saopćeno kako je letjelica uspješno završila i test identifikacije sistema srednje visine.