Bojkot građana
41

Od praznika demokratije do fijaska: Izlaznost na izborima u Tunisu samo 8,8 posto

V. K.
Predsjednik Tunisa Kais Saied (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Tunisa Kais Saied (Foto: EPA-EFE)
Iako izlaznost na izborima u brojnim demokratskim državama svijeta često zna biti problem, čini se kako je Tunis uspio nadmašiti i one najcrnje prognoze. Naime, na parlamentarnim izborima u ovoj državi izlaznost je iznosila samo 8,8 posto.

Tunis je zabilježio najnižu izlaznost na izborima u svojoj novijoj historiji nakon što je predsjednik države Kais Saied suspendovao parlament te donio niz odluka koje su na nekin način ugrozili politički proces u toj državi.

"Otkako je suspendovao parlament u julu prošle godine, Saied je uveo novi ustav, uveliko umanjujući izglede političkih stranaka u zemlji koje je okarakterisao kao narodne neprijatelje. Posebno je gnjev rezervisao za pokret Ennahda koji dominira političkom scenom otkako su u zemlji 2011. godine prvi put organizovani protesti protiv autokratije", piše The Guardian.

Umjesto tradicionalnih stranaka na koje je Saied svalio veliki dio krivice za slabu ekonomiju države i nezaposlenost, predsjednik je ohrabrio pojedince da se kandiduju na izborima s programima koji će služiti njihovoj užoj zajednici.

"Na izbore se prijavilo 1.055 samofinansirajućih kandidata koji su se takmičili za 161 mjesto u vlasti. Brojni birači nisu bili ni sigurni ko se uopće kandidirao", pojašnjava se.

Prvi rezultati izbora trebali bi biti objavljeni u ponedjeljak, a konačni se očekuju tek u januaru 2023. godine.

"Tunis je naputu da ostvari najmanju izlaznost od svih izbora u modernoj globalnoj historiji. Haiti je 2015. godine imao izlaznost od 18 posto, a Afganistan 2019. godine s 19 posto", pojasnili su iz Instituta za razvojne studije.