Desničari čekaju rasplet
34

Odluka ministrice u Austriji stvorila politički haos, na vlast bi se mogla vratiti stranka bliska Dodiku

N. Ž.
Milorad Dodik i Heinz-Christian Strache, 2015. godina (Foto: EPA-EFE)
Milorad Dodik i Heinz-Christian Strache, 2015. godina (Foto: EPA-EFE)
Kada je Leonore Gewessler, ministrica za okoliš u Vladi Austrije, glasala za kontroverzni EU zakon, vjerovatno nije mogla zamisliti kakav će politički haos u njenoj zemlji nastati.
Gewessler je glasala za zakon kojem je cilj obnova barem 20 posto kopnenih i morskih područja EU do kraja decenije. Međutim, to je uradila bez podrške koalicije koja vlada Austrijom, zbog čega je sada vlast pred kolapsom.

Od 2019. godine, Austrijom vlada koalicija Zelenih i konzervativnog OVP-a, kojeg je nekada predvodio dugogodišnji kancelar ove države Sebastian Kurz. Naravno, između konzervativaca i Zelenih nema mnogo dodirnih tačaka, ali je na kraju presudio politički pragmatizam.

Van vlasti su ostali Socijal-demokrati, ali i ekstremni desničari iz FPO-a, iako su ove dvije stranke osvojile više glasova od Zelenih.

Prema podjeli resora, Zelenim je pripalo ministarstvo okoliša, mada je postojao dogovor da se sve odluke donose na nivou cijele koalicije. Zbog toga je, kada je Gewessler glasala za kontroverzni EU zakon, lider OVP-a i kancelar Austrije Karl Nehammer najavio da će pokrenuti krivični postupak za zloupotrebu položaja i službene dužnosti.

Nehammer je čak poslao i pismo u Brisel, tražeći da se povuče saglasnost kojeg je dala ministrica okoliša, ali je dobio negativan odgovor. Situacija u koaliciji naglo je pogoršana, a često se razgovara i o rekonstrukciji vlade.

Tu je važno vratiti se na FPO, koji bi bio glavni kandidat za uključivanje u vlast, ako vladajući OVP krene u rekonstrukciju. Prije svega, FPO je bio nominalni pobjednik izbora za Evropski parlament održanih prije nekoliko sedmica, a imaju i dovoljan broj zastupnika da budu stabilan partner.

U prilog im ide i činjenica da je Nehammer uvijek odbijao mogućnost "velike koalicije", koja bi predstavljala saradnju između konzervativaca i socijal-demokrata. Dakle, prema izbornim rezultatima iz 2019. godine, jedini partner ostaje FPO.

To je sporno iz više razloga. Prvenstveno, FPO je ekstremno desna i evroskeptična stranka čiji članovi su pokazivali afinitete prema brojnim neo-fašističkim idejama i organizacijama. Samu stranku je vodio Anton Reinthaller, ministar agrikulture u nacističkoj Njemačkoj i visoki zvaničnik nacističke partije prije i tokom Drugog svjetskog rata.

Međutim, čak i 2018. godine je ova stranka imala skandal zbog neonacističkih organizacija, kada je Udo Landbauer, zvaničnik FPO-a, priznao da je bio član grupe koja je imala neonacističke ideale.

Da stvar ne bude "limitirana" na konekcije s neonacistima, stranku je 2019. godine potresao i ozbiljan skandal vezan za Rusiju.

Naime, ove godine je otkriveno da su visoki zvaničnici FPO-a u julu 2017. godine imali sastanak na španskom otoku Ibiza s ženom koja se predstavljala kao "nećakinja ruskog oligarha". Tadašnji lider stranke Heinz-Christian Strache na snimku želi pozitivan publicitet za FPO, a zauzvrat nudi velike ugovore s vladom Austrije.

Treba istaći da je do tada FPO u koaliciji s OVP-om vodio Austriju, ali kada je skandal objavljen u medijima, tadašnji kancelar Kurz je odmah raspustio vladu, čime je FPO i službeno "vraćen" u opoziciju.

Za Bosnu i Hercegovinu su najbitnije, ipak, veze ove stranke s predsjednikom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom. Čelnici FPO-a i Dodik su se sastajali više puta, a 2018. godine je Johan Gudenus prisustvovao obilježavanju neustavnog 9. januara, odnosno tzv. "dana RS".

Interesantno je spomenuti da je pored Strachea na snimku iz 2017. godine, zbog čega se raspala vlada 2019. godine, bio upravo Gudenus.

I pored posjete na 9. januar, drugi zvaničnici FPO-a su se više puta sastajali s Dodikom, te naglašavali podršku za secesionističke tendencije predsjednika RS-a.

Zbog toga je važno napomenuti koliko bi za BiH bilo kritično da se održi aktuelna vlada u Austriji, zemlji koja kontinuirano podržava našu zemlji i u kojoj živi veliki broj državljana BiH.

Međutim, treba istaći da vjerovatno neće doći do pada vlade, zbog izbora koji bi se trebali održati 29. septembra. Bilo bi teško rekonstruisati vlast imajući u vidu da bi trajala samo nekoliko mjeseci.

Ipak, rezultati EU izbora pokazuju da ima razloga za zabrinutost. FPO je osvojio tri mjesta više i sada imaju najviše mandata u Evropskom parlamentu iz Austrije, s osvojenih 25.26 posto glasova.

Povratak FPO-a u vlast bi značio značajnu promjenu u vanjskoj politici Austrije. To je svakako fokus ove stranke, što pokazuje i činjenica da su zahtijevali ministarstvo vanjskih poslova kada su formirali vlast 2017. godine.

U svakom slučaju, na novu vlast u Austriji ćemo čekati do kraja ove godine, ali sigurno je da odnosi između OVP-a, kao najveće stranke u ovoj zemlji, i Zelenih nisu na najboljem nivou. Kada uzmemo u obzir i da OVP kontinuirano odbija saradnju sa socijal-demokratima, FPO se nameće kao jedini partner.