Za potpredsjednika SAD-a
0

Održana debata između Tima Walza i J.D. Vancea: Velika razlika od one Harris i Trumpa

N. Ž.
J. D. Wance i Tim Waltz
J. D. Wance i Tim Waltz
U New Yorku je, u organizaciji CBS Newsa, održana debata između potpredsjedničkih kandidata u SAD-u Tima Walza i J.D. Vancea. Tokom nešto više od sat i pol debate, Vance i Walz su raspravljali o brojnim pitanjima vezanim za situaciju u SAD-u, ali i u svijetu.

Važno je istaći da u dijelu debate u kojoj se raspravljalo o vanjskoj politici SAD-a nije bilo riječi o situaciji u Ukrajini, već o dešavanjima na Bliskom Istoku. Oba kandidata su istakla podršku za Izrael, ali su razmijenili "udarce" o odnosu svojih potencijalnih šefova prema Iranu.

Tako je Vance optužio administraciju potpredsjednice Kamale Harris i aktuelnog predsjednika Joea Bidena da su "Iranu vratili stotine milijardi dolara", dok je Walz odgovorio optužbom da je Trumpova politika, tokom njegovog prvog mandata u Bijeloj kući, dovela do jačanja Irana.

Ono što je bilo zanimljivo jeste kontrast između tona i retorike u ovoj debati, za razliku od debate predsjedničkih kandidata Donalda Trumpa i Kamale Harris.

Naime, Walz i Vance su se držali dalje od ličnih uvreda i "prozivanja", a razgovor se vodio o suštinskim razlikama između ideja koje zastupaju obje kampanje. Zanimljivo je i da su oba kandidata u više navrata istakla da su po određenim pitanjima saglasni.

Pored toga, vrijedi istaći i šta su bile taktike oba kandidata. Tako je Walz, inače guverner savezne države Minnesota, pokušavao da govori o politici i retorici Donalda Trumpa, nazivajući ga "prijetnjom po demokratiju."

S druge strane, Vance je kroz debatu pokušavao govoriti o prethodne tri i pol godine, odnosno u periodu u kojem je Harris bila potpredsjednica SAD-a. Govorio je o rastućim cijenama, inflaciji te situaciji u svijetu, koji je nazvao "haosom", a glavna tema bila je ilegalna imigracija. Na kraju debate, kao i na početku, Vance i Walz su se rukovali, te tako zatvorili debatu koja je, u značajnom kontrastu od duela njihovih potencijalih šefova, velikom većinom bila fokusirana na pitanja politike, ideja za budućnost SAD-a i bez ličnih napada.