Saksonija i Tiringija
3

Ovako bi trebali izgledati parlamenti dvije njemačke pokrajine: Desničari bez vlasti, ali s dosta moći

N. Ž.
Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
U njemačkim pokrajinama Saksonija i Tiringija održani su regionalni izbori, a situacija je prema preliminarnim rezultatima jasna. Ekstremno desničarska stranka AfD došla je do dobrog rezultata, ali u vlast neće ići.

Prema procjenama Deutsche Wellea, u Tiringiji je AfD zabilježio najbolji rezultat od osnutka stranke, osvojivši 32.8 posto glasova. To bi im, po ovoj projekciji, trebalo donijeti 32 mjesta u parlamentu ove njemačke pokrajine.

Iza njih nalazi se CDU, s 23.8 posto podrške i 23 mjesta u parlamentu. Veći broj mjesta osvojit će i ekstremno lijevi BSW (15 mjesta), te ljevičarska stranka Die Linke (12).

SPD je posljednja stranka koja će ući u parlament, a trebali bi imati šest mjesta. Kako bi došli do većine od 44 mjesta, najizglednija je koalicija CDU-a, SPD-a i BSW-a, što je i najavila Sahra Wagenknecht, liderka ekstremno lijevog BSW-a. Moguće je i da će im pomoći Die Linke sa svojih 12 mjesta.

Što se tiče Saksonije, situacija je izglednija. Za vlast je potrebna koalicija između CDU-a i BSW-a, koji imaju 42, odnosno 16 mjesta u parlamentu. Tu su i SPD s 10 i Zeleni sa sedam zastupnika, koji bi mogli značajno ojačati koaliciju okupljenu da se zaustavi dolazak AfD-a na vlast.

Međutim, imajući u vidu nepopularnost vladajuće semafor koalicije, koju čine spomenuti SPD i Zeleni, uz FDP koji nije dobio niti jedno mjesto u ova dva parlamenta, moguće je da će BSW i CDU ući u vlast s Die Linke, strankom sa pet zastupničkih mjesta. To bi im, prema trenutnim projekcijama, dalo 63 mjesta, odnosno tri više od potrebnih 60 za vlast.

Tu bi sa strane u potpunosti ostao AfD sa svojim, istini za volju impresivnim, rezultatom od 40 zastupnika. Ipak, toksične poruke ove stranke "natjerale" su druge političke subjekte da odbiju svaku mogućnost koalicije s njima.

Naravno, ovo su samo projekcije, a puni rezultati bi se trebali znati ujutro. U svakom slučaju, zasad je jasno da AfD nema put do vlasti, a kako će izgledati postizborne koalicije teško je reći.

Međutim, samim tim što su osvojili veliki broj glasova moglo bi značiti da neka imenovanja, poput sudija, neće prolaziti bez njihovih glasova. To se posebno odnosi na Tiringiju, gdje su imali veću podršku i osvojili trećinu mjesta u parlamentu.