Rušenje Statusa quo
134

Palestinske vlasti žestoko reagovale na izjavu Ben Gvira da želi sinagogu na mjestu Al-Aqse

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Palestinske vlasti kažu da je primjedba ministra nacionalne sigurnosti Izraela Itamara Ben Gvira kojom se izražava podrška postavljanju sinagoge na lokaciji Al-Aqse u Jeruzalemu jednaka izričitom pozivu da se džamija Al-Aqsa sruši i zamijeni jevrejskom bogomoljom.

U saopćenju, ministarstvo vanjskih poslova Palestine poziva saveznike iz međunarodne arene da "izvrše pritisak na Izrael kako bi ga prisilili da prekine postupke, izjave i provokativne stavove Ben Gvira".

Govoreći za Army Radio ranije tog dana, Ben Gvir je rekao da Jevreji neće biti spriječeni da se mole kod Al-Aqse, što je trenutno zabranjeno kao dio sporazuma o statusu quo koji regulira to osjetljivo mjesto.

Nakon što je primijetio da ni on ne može na kompleksu raditi što hoće, poput mahanja izraelskom zastavom, upitan je bi li želio i sinagogu da je to moguće, na što je odgovorio potvrdno.

Međutim, u saopćenju Hamasa tvrdi se da je Ben Gvir najavio planove "za izgradnju sinagoge unutar džamije Al-Aqsa", pozivajući Palestince da se okupe na tom mjestu "kako bi se suočili s planovima okupacije".

U izjavi jerusalemski muftija govori protiv "prijetnje sinagoge" na mjestu i Jevreja koji posjećuju mjesto moleći se ili plešući.

"Takvi potezi guraju regiju prema eksploziji koja će utjecati na cijeli svijet", navodi se.