Uslovi Jerevana
21

Pašinjan iznio tri principa za potpisivanje mirovnog sporazuma s Azerbejdžanom

V. K.
Nikol Pašinjan (Foto: EPA-EFE)
Nikol Pašinjan (Foto: EPA-EFE)
Premijer Armenije Nikol Pašinjan izjavio je kako je za postizanje mira sa Azerbejdžanom potrebno potpisati mirovni sporazum koji bi zadovoljavao tri kriterija koje je postavio Jerevan.

Armenski premijer je naglasio kako su za sada dogovorena tri principa koji mogu doprinijeti miru i regulisanju odnosa s Bakuom.

"Ako se strane budu pridržavale ovih principa, potpisivanje mirovnog sporazuma postat će realnost", rekao je Pašinjan tokom govora u parlamentu.

Također, Pašinjan je naveo i detalje principa za koje se zalaže Armenija.

"To su priznavanje međusobnog teritorijalnog integriteta na osnovu činjenice da je teritorija Armenija 29,8 hiljada kvadratnih kilometara, a Azerbejdžana 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Drugi princip jeste deklaracija iz Alma-Ate iz 1991. godine koja treba da postane politička osnova za razgraničenje. Treći princip je otvaranje svih regionalnih komunikacija zasnovanih na međusobnom poštovanju suvereniteta i zakonodavstva zemalja", poručio je Pašinjan.

Upravo jedna od najozbiljnijih prepreka za postizanje mirovnog sporazuma između Armenije i Azerbejdžana predstavlja pitanje demarkacije zajedničkog dijela granice.

Pašinjan i Aliyev održalo su nekoliko bilateralnih sastanaka, kao i onih uz posredovanje Evropske unije i Rusije, ali za sada ovakvi susreti nisu isporučili adekvatne rezultate.