Pariz
13

Pavel Durov izašao pred francuski sud: Trenuci "biti ili ne biti" za vlasnika Telegrama

V. K.
Pavel Durov
Pavel Durov
Vlasnik Telegrama Pavel Durov izašao je iz pritvora te je upućen na sud gdje bi trebao saznati dalji tok slučaja odnosno informacije o podizanju optužnice.

Ured tužilaštva u Parizu saopćio je kako je Durov pušten iz pritvora, ali da će se prvi put pojaviti pred sudom prije mogućeg podizanja optužnice.

"Francuski istražni sudija će odlučiti da li će ga staviti pod formalnu istragu", navodi se.

Tužilaštvo u Parizu je navelo da je njegovo hapšenje vezano za širu istragu koja je pokrenuta u julu protiv neimenovane osobe, a čiji je fokus bio na kriminalnim aktivnostima na Telegramu te nespremnost kompanije da sarađuje s organima za provođenje zakona.

"Dosta je bilo nekažnjivosti Telegrama. Iznenađen sam što je milijarder, znajući da ga traže u Francuskoj, ipak odlučio da dođe u Pariz. Možda iz osjećaja nekažnjivosti", rekao je jedan od izvora bliskih slučaju za Le Parisien.

Suočen s brojnim reakcijama, Emmanuel Macron je u ponedjeljak uvjeravao da hapšenje Pavela Durova ni na koji način nije politička odluka, već sudska istraga, dodajući da Francuska ostaje pri slobodi izražavanja i komunikacije.