Starmer pod pritiskom
10

Pitanje reparacija za ropstvo "razvalilo" Commonwealth i stvorilo razdor u Velikoj Britaniji

N. Ž.
Keir Starmer, premijer Velike Britanije (Foto: EPA-EFE)
Keir Starmer, premijer Velike Britanije (Foto: EPA-EFE)
Prethodne sedmice je u Samoi organizovan samit država Commonwealtha, koje priznaju britansku kraljevsku porodicu za svoje monarhe. Glavna tema bile su reparacije za period ropstva, a problemi su se s Kariba prenijeli i u Veliku Britaniju.

Keir Starmer, premijer Velike Britanije, je prije samita rekao da neće biti razgovora o tome da država koja vodi isplaćuje reparacije zemljama koje su nekada bile dio Britanskog carstva.

On je istakao da se mora gledati naprijed, a ne "ulaziti u dugotrajne diskusije o tome šta se nekada desilo." Poslije ove izjave, Starmer se našao u problemima čak i u svojoj stranci.

Naime, nekoliko članova Laburista, vladajuće stranke u Velikoj Britaniji, javno je kritikovalo svog lidera zbog, kako oni kažu, "pokušaja ušutkivanja" ovih država, koje su tražile da se o reparacijama diskutuje tokom samita.

"Jako je uvredljivo reći stanovnicima ovih zemalja da samo na taj period zaborave", rekla je Bell Ribeiro-Addy, članica britanskog parlamenta.

Njen kolega Clive Lewis je otišao i korak dalje, rekavši kako Starmer ima "kolonijalni pristup" te da želi "diktirati o čemu se može i ne može diskutovati", u komentaru prije ovog samita održanog 25. i 26. oktobra.

Ipak, s odobrenjem kralja Charlesa, lideri 56 zemalja unutar Commonwealtha dogovorili su zajedničku izjavu u kojoj, između ostalog, stoji da je "vrijeme da se raspravlja o reparacijama."

Međutim, Starmer je poslije objave zajedničke izjave saopštio te diskusije "neće biti oko novca", dok je period ropstva nazvao "odvratnim."

Dok postoji značajan broj ljudi, posebno u Laburističkoj stranci, koji smatraju da je kolonijalni period jedan od razloga zašto veliki broj ovih država još ima značajne probleme, protivnici reparacija za ropstvo kažu da današnje države ne trebaju plaćati zbog dešavanja iz svoje historije.