Poznat kao Srebreni
0

Pobjegao iz "samoubilačke" jedinice Oluja: Rus raznio oficirski štab pa prešao Ukrajincima

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Ruski vojnik poznat pod nadikom "Srebrni" digao je u zrak štab s oficirima ruskog bataljuna "Oluja-z", prešao liniju fronta na ukrajinsku stranu i stupio u redove Ruske legije.

To mu je pošlo za rukom zahvaljujući uspješnoj operaciji kodnog naziva "Očeret" projekta "Želim živjeti" i legije "Sloboda Rusiji" (LSR). O tome izvještava ukrajinski portal War Obozrevatel. Vojnikovu priču nije bilo moguće odmah neovisno provjeriti.

Detalje specijalne operacije otkrila je Glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine. Projekt I want to live naknadno je objavio video u kojem Rus priča svoju priču.

Ruski vojnik je izjavio da je rusku vojsku napustio namjerno. S njom je sklopio ugovor da zatim prijeđe crtu bojišnice na ukrajinsku stranu i stupi u redove legije "Sloboda Rusiji". Prije toga kontaktirao je predstavnika LSR-a u chat aplikaciji.

Nakon što je postao profesionalni vojnik ruske vojske, otišao je u "sam pakao", koji je ukrajinski list nazvao jedinicom ruskih "samoubica" Oluja-z, gdje je iskusio "sve čari ruske vojske: bezakonje, obezvrjeđivanje”. ljudskog života, nedovoljna obuka, nedostatak zaliha i sadističko zapovijedanje".

"Ovi sistematski ratni i drugi zločini u okupacijskoj jedinici dodatno su potaknuli Ruse da se uključe u saradnju s Ukrajinom", piše list.

Rus, čije pravo ime Ukrajinci nisu objavili, bio je obučen za pilota FPV drona i stupio je u kontakt s LSR-om u zimu 2024. godine.

"Srebreni je nekoliko mjeseci bio član otpora i LSR-u je dostavljao važne operativne informacije o rasporedu snaga i sredstava ruske vojske, kao i planovima i zadacima na određenom sektoru fronta", saopćila je ukrajinska obavještajna uprava.

U maju 2024. Srebreni je iskoristio povoljan trenutak da baci granatu u ventilacijsku cijev podruma štaba, gdje su spavali zapovjednik bataljuna i drugi ruski oficiri.

"U podrumu je bilo 15-ak ljudi. U ovoj sobi bila je cijev neposredno iznad kreveta u kojem je spavao komandant. Vodila je ulicom blizu ulaza i ja sam odlučio baciti granatu ili dvije u tu cijev da eksplodira pored njih", rekao je Srebreni.

U eksploziji su teško ranjeni komandant i nekoliko viših oficir jedinica Oluja, piše War Obozrevatel.

Kada je djelo obavljeno, Rus je pobjegao unaprijed dogovorenom rutom s LSR-om i ekipom "Želim živjeti" koja je organizirala njegov odlazak s prve crte. Na odlasku je postavio bombu na cestu kojom je bježao.

Akcija se odvijala u blizini grada Očeretyne u Donjeckoj oblasti, zbog čega je i dobila kodni naziv "Očeret". Sada Rus prolazi osnovnu obuku kao regrut ruske LSR koja se bori protiv Rusije.