Tražio oproštaj porodice
26

Počelo suđenje Francuzu koji je dovodio muškarce da mu siluju ženu: "Svi u sudnici su silovatelji"

I. Sa.
Gisele Pelicot (Foto: EPA-EFE)
Gisele Pelicot (Foto: EPA-EFE)
Dominique Pelicot, francuski državljanin optužen da je drogirao svoju suprugu i vrbovao desetine stranaca da je siluju tokom jedne decenije, priznao je krivične prijave sa kojima se suočava i molio svoju porodicu za oprost.

Pelicot je trebao svjedočiti prošle sedmice u slučaju koji je šokirao Francusku, ali je njegovo pojavljivanje odgođeno zbog zdravstvenih problema. Na sudu se pojavio sa štapom.

"Priznajem optužbe u cijelosti", rekao je Pelicot (71) te dodao:

"Ja sam silovatelj kao i svi drugi u ovoj prostoriji".

Kako navode mediji, zamolio je suprugu, djecu i unuke da prihvate njegovo izvinjenje.

"Žao mi je zbog onoga što sam učinio. Molim vas za oproštaj, čak iako nije oprostivo".

Pelicot se suočava s optužbama koje uključuju silovanje, grupno silovanje i razne povrede privatnosti snimanjem i širenjem seksualnih slika.

U sudnici je rekao da je imao težak odgoj i da je i sam bio žrtva silovanja. Povremeno je plakao, kako prenose francuski mediji.

Njegova bivša supruga Gisele Pelicot (72), koja je bila u sudnici tokom njegovog pojavljivanja, također je govorila.

"Teško je čuti ono što je upravo rekao", navela je ona.

Tužioci su rekli da je Dominique Pelicot nudio seks sa svojom suprugom na web stranici i snimao zlostavljanja. Osim njemu, u francuskom južnom gradu Avignonu se sudi još 50 muškaraca za silovanje.

Neki od ostalih optuženih su rekli kako su mislili da se Gisele Pelicot pretvarala da spava i da je pristala na seks. Ako budu proglašeni krivima, prijeti im kazna do 20 godina zatvora.

Gisele Pelicot je insistirala na javnom suđenju kako bi razotkrila bivšeg muža i druge muškarce optužene za silovanje i rasvijetlila seksualno nasilje, rekli su njeni advokati.

Za mnoge je Gisele Pelicot postala simbol borbe protiv seksualnog nasilja u Francuskoj. U subotu su se stotine ljudi, uglavnom žena, okupile u gradovima širom zemlje da joj pokažu podršku.