Zbog dvije nesreće
0

Porodice žrtava traže kaznu od 25 milijardi dolara za Boeing

D. B.
Foto: E. B./Klix.ba
Foto: E. B./Klix.ba
Porodice žrtava koje su stradale u dva pada aviona Boeing 737 Max zatražile su krivično gonjenje i kaznu od 24,8 milijardi dolara za "najsmrtonosniji korporativni zločin u historiji SAD-a", javlja BBC.

Advokat porodica Paul Cassell je rekao da je ovaj iznos "opravdan i primjeren" s obzirom na "ogromne ljudske gubitke usljed Boeingovih zločina".

U pismu sačinjenom od 32 stranice Cassell je naveo da američka vlada treba krivično goniti sve one koji su vodili kompaniju kada je u dva incidenta poginulo 346 ljudi 2018. i 2019. godine. U pismu se navodi izvinjenje direktora Boeinga Davea Calhouna, koji je svjedočio u Kongresu.

Podsjetimo, dva Boeinga 737 Max su se srušila u odvojenim, ali gotovo identičnim incidentima. U oktobru 2018. godine je avion kompanije Lion Air sa 189 putnika pao u Javansko more 13 minuta nakon polijetanja iz Džakarte u Indoneziji. Potom se u martu 2019. godine srušio avion Ethiopian Airlinesa šest minuta nakon polijetanja iz Addis Ababe u Etiopiji, a poginulo je 157 putnika,

Obje nesreće su povezane s neispravnim sistemima kontrole leta.

Calhoun je pred Kongresom priznao da je kompanija napravila greške te je naveo da je "naučila iz prošlosti". Priznao je da se kompanija osvetila zviždačima, no istakao je da je i poslušala te uposlenike.

Ministarstvo pravde razmatra "oživljavanje" krivične prijave za prevaru, koja je protiv Boeinga podignuta 2021. godine, a koja je bila povezana s dvije nesreće. Optužbe su neaktivne otkako je Boeing u nagodbi priznao da je doveo u zabludu regulatore za sigurnost o zračnom saobraćaju o aspektima aviona 737 Max te obećao da će kreirati novi sistem za otkrivanje i sprečavanje novih prevara.

Tužioci su prošlog mjeseca ustanovili kršenje nagodbe nakon što su otpala vrata aviona 737 Max kompanije Alaska Airlines tokom leta u januaru. Ministarstvo pravde ima rok do 7. jula da ponovo pokrene slučaj.

Cassell tvrdi da su njegovi klijenti preporučili ministarstvu da odredi dio svake buduće novčane kazne za uspostavljanje nezavisnog tijela za praćenje mjera sigurnosti i usklađenosti kompanije.

Članovi porodica žrtava su bili u Kongresu te su tokom saslušanja držali fotografije svojih voljenih.