Traži se krivac
75

Poruke iz opozicije Srbije: Promocija nasilja, kriminalaca i reality showa stekla se u oružju napadača

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije Jasna Janković kazala je da se dogodila velika tragedija, sigurno nezapamćena u Srbiji i upozorila da se nasilje, vidljivo u cijelom društvu, prelilo na škole koje više nisu sigurne.

"Danas smo mi postali vijest, rekla je Janković novinarima, dogodilo sve ono što smo gledali u filmovima i u nekim drugim državama, čudeći se da se to događa".

Opozicione stranke u Srbiji ističu da je današnja tragedija pokazala do čega vodi pogrešna politika Vlade Srbije kojom se degradira položaj nastavnika i smanjuje broj školskih psihologa, a povećava broj radnika osiguranja.

"Sva tragedija, sav nemar, nepoštovanje Ustava i zakona ove zemlje, promocija nasilja i kriminalaca, reality showa, fantoma i batinaša vlasti koji već desetljeće ponižavaju građane, stekli su se u oružju i municiji koju je u školu donio četrnaestogodišnji dječak", jedna je od ocjena današnje tragedije.

Neformalno udruženje srednjoškolaca "I mi se pitamo" ocijenilo je da današnja tragedija "predstavlja poraz društva i kulminaciju zanemarivanja mladih".

"Mladi od svog rođenja žive u društvu u kojem prevladava nasilje, a u medijima u udarnim terminima i javnom prostoru svakodnevno možemo vidjeti promicanje nasilja koje prolazi nekažnjeno", stoji u saopćenju udruženja.

Naglašavaju da mladi žive nasilje u svim sferama života, pa tako i u umjetnosti, gdje se populariziraju serije koje tematiziraju kriminal i nasilje te društvene mreže na kojima se odigrava vrhunac.

Iz svih udruženja navode da su nastavnicima vezane ruke što je direktna posljedica urušavanja sistema vrijednosti.