Nastavak turneje
67

Posjeta koja je razbjesnila Ameriku: Vladimir Putin i "prijateljstvo koje odbija da umre"

V. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nakon posjete Sjevernoj Koreji gdje je s liderom države potpisao odbrambeni pakt između Rusije i Pyongyanga, ruski predsjednik Vladimir Putin nastavio je svoju azijsku turneju s posjetom Vijetnamu.

Avion ruskog predsjednika sletio je na aerodrom u Hanoiu gdje su ga na crvenom tepihu dočekali zamjenik premijera Vijetnama Tran Hong Ga i visokorangirani partijski diplomata Le Hoai Trung.

Putin se u Vijetnamu sastao s liderom Komunističke partije Ngujen Fu Trongom, predsjednikom države To Lamom kao i premijerom Pham Minh Chinhom, a kako se navelo u uvodu posjete, ovo je prvi dolazak Putina u ovu zemlju od 2017. godine.

Uoči posjete, u vijetnamskim novinama objavljen je i autorski tekst Vladimira Putina koji se zahvalio Vijetnamu što podržava pragmatičan način rješavanja krize u Ukrajini.

"Zajedno sa našim vijetnamskim prijateljima nastavit ćemo graditi bilateralne veze i razvijati saradnju za dobrobit naših naroda, u interesu stabilnosti i prosperiteta u regionu i svijetu u cjelini. Uvjeren sam da će naše zemlje, oslanjajući se na najbolje tradicije prijateljstva, međusobnog povjerenja i uzajamne pomoći, ostvariti sve svoje velike ciljeve", rekao je Putin.

Također, ruski lider pohvalio je stav Vijetnama o ratu u Ukrajini.

"Vijetnam vodi neutralnu vanjsku politiku i uzdržao se od osude Rusije. Osim što je hvalio Vijetnam zbog stava o Ukrajini, Putin je naveo i poboljšanje odnosa između Vijetnama i Rusije u energiji i trgovini", piše The Guardian.

Posjeta Vladimira Putina Vijetnamu nije mogla proći ni bez reakcija u Sjedinjenim Američkim Državama. Posljednjih nekoliko godina, Washington je dosta vremena posvetio upravo poboljšanju odnosa s Vijetnamom, a američki predsjednik Joe Biden posjetio je Hanoi u septembru 2023. godine kada je naglašeno da Vijetnam može odigrati ključnu ulogu u smanjenju američke tehnološke ovisnosti o Kini. Također, posjetu su komentirali i brojni zapadni mediji, a BBC je dolazak ruskog lidera u Vijetnam opisao uz naslov kako ovaj odnos predstavlja "prijateljstvo koje odbija da umre".

"Nijedna zemlja ne bi trebala dati Putinu platformu za promoviranje njegovog rata u Ukrajini i na takav način mu dozvoliti da normalizira svoja zvjerstva", naveli su iz Bijele kuće u komentaru o Putinovoj posjeti.