Objavljeni i snimci
198

Potpuni kolaps Rusa u Kursku: Ukrajincima se predala četa s više od 100 boraca

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Ukrajinske odbrambene snage zarobile su u jednom danu četu ruskih vojnika u regiji Kursk u Ruskoj Federaciji. O ovome je danas izvijestio Želim živjeti (Hochu Zhit), projekat koji vodi ukrajinska odbrambena obavještajna služba.

Prema podacima, više od 100 ruskih vojnika, napuštenih od svojih komandanata predalo se 14. augusta.

Projekat je objavio video zarobljenih vojnika koji leže na zemlji u blizini, pretpostavlja se, ukrajinskih oklopnih vozila.

"Možemo ih razumjeti, teško je voditi vojne operacije kad vam komanduju tirani i pronevjeritelji, a bokove vam 'pokrivaju' Kadirovljevi banditi, napuštajući sve i svakoga kako i sami ne bi bili zarobljeni", stoji u objavi "Želim Živjeti".

Želim živjeti je ukrajinski državni projekat koji ima za cilj pomoći vojnicima ruske vojske da se sigurno predaju u zarobljeništvo. Projekat je u septembru 2022. godine pokrenuo Koordinacijski štab za postupanje s ratnim zarobljenicima koji djeluje uz podršku ministarstva odbrane i Odbrambeno-obavještajne službe.

Jučer je vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski rekao je da je Ukrajina u jednom danu zarobila više od 100 ruskih vojnika u regiji Kursk i napredovala jedan do dva kilometra.

On je dodao da su ukrajinske trupe dovršile izbacivanje Rusa iz grada Sudža. Ukrajinski novinari prikazali su i videosnimak iz grada.