Opraštaju se mnogi
45

Preminula bivša izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki, dvije godine se borila s karcinomom

N. Ž.
Susan Wojcicki (Foto: EPA-EFE)
Susan Wojcicki (Foto: EPA-EFE)
U 56. godini je preminula bivša izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki, objavio je njen suprug Dennis Troper na društvenim mrežama.

"Moja voljena supruga i majka naše petoro djece nas je napustila danas nakon dvije godine borbe sa staničnim karcinomom pluća. Susan nije bila samo moja najbolja prijateljica i partner u životu, već i briljantan um, ljubazna majka i draga prijateljica mnogima. Njen uticaj na našu porodicu i svijet bio je neizmjeran. Slomljeni smo, ali zahvalni za vrijeme koje smo proveli s njom. Molimo vas da u svojim mislima imate našu porodicu dok prolazimo kroz ovo teško vrijeme", objavio je Dennis Troper na svom Facebook profilu.

Wojcicki je bila u tehnološkoj industriji više od 20 godina, a pomogla je i pri osnivanju Googlea, jedne od najvećih firmi u ovom sektoru.

Najviše uspjeha imala je s YouTubeom, kojeg je vodila od 2014. do 2023. godine kao izvršna direktorica. Povukla se u februaru prethodne godine, a među razlozima je bila i njena borba s karcinomom.

Od Wojcicki je oprostio i Sundar Pichai, trenutni izvršni direktor Googlea i Alphabeta.

"Nepojmljivo smo tužni zbog gubitka moje drage prijateljice Susan Wojcicki nakon dvije godine borbe s rakom. Ona je bila ključna za historiju Googlea i teško je zamisliti svijet bez nje. Bila je nevjerojatna osoba, lider i prijatelj koji je imao ogroman uticaj na svijet. Zauvijek ćemo je voljeti i nedostajat će nam. Naše misli su s njenom porodicom", objavio je Pichai na društvenoj mreži X.