Ispovijesti iz Gaze
13

Priča Palestinke Ahed kojoj je amputirana noga bez anestezije: Jedina utjeha mi je bila rodica koja je recitovala Kur'an

I. Sa.
Foto: X.com
Foto: X.com
Bio je to još jedan trenutak nezamislivog užasa koji je ubrzo postao viralan: video amputacije na kuhinjskom stolu. Bez anestezije. Nema zavoja. Samo kanta, malo sapuna i kuhinjski nož.

Bio je 19. decembar 2023. godine, a rat u Gazi se odvijao u punom jeku.

Unutar porodične kuće Bseiso, stana u prizemlju zgrade nedaleko od bolnice Shifa u gradu Gazi, 17-godišnja Ahed Bseiso ležala je preko kuhinjskog stola.

Njen daidža Hani je bio ljekar koji je izveo hitnu operaciju Ahedine noge koja je bila teško ranjena. Molila je daidžu da joj ne amputira nogu, ali on je znao bolje od nje da nema izbora.

Tačnije, jedini izbor je bio njena noga ili život.

"Kakva je to nepravda koja nas je snašla?"

Ahed je nešto ranije zvala svog oca u Belgiji. Uputila mu je poziv sa najvišeg sprata zgrade jer je tu najbolji telefonski signal, a odatle bi mu se ona i sestra Mona javljale svaki dan da su žive.

Tog jutra, dok se borila da uspostavi vezu, primijetila je velike izraelske tenkove na ulici, a uskoro i eksploziju.

"Čula sam prasak i zid koji se srušio na mene", rekla je Ahed za Sky News.

Pozvala je sestru, a odmah su došli njena majka i rođaci koji su joj pomogli da se oslobodi iz ruševina.

"Nije bilo hirurške opreme. Moj daidža je uzeo sapun iz kuhinje i počeo mi čistiti nogu. Počeo je plakati, a onda mi je odsjekao nogu. Sve vrijeme sam bila pri svijesti, bez anestezije. Jedina utjeha mi je bila moja rodica koja je stajala pored mene i recitovala Kur'an", prisjetila se ona.

Daidža joj je spasio život. Postoji razlog što je snimio proceduru: pokazati svijetu kako je došlo do života i smrti za narod Gaze.

"Kakva je to nepravda koja nas je snašla?" vrisnuo je pravo u kameru dok je čistio njenu ranu te nastavio:

"Opkoljeni smo već 15 dana. Morao sam joj amputirati nogu bez anestezije. Gdje je milost? Gdje je ljudskost? Šta smo uradili da ovo zaslužimo?".

Odluka da se video postavi na društvene mreže s vremenom bi ubrzala putovanje Aheda iz Gaze, u Egipat i na kraju u Ameriku.

"Često me pitaju kako sam izdržala"

Hiljade kilometara daleko u gradu Aikenu u Sjevernoj Karolini u SAD-u, snimak je vidjela Wafa Abed. Toliko ju je dirnuo da je sinu Tarequ da izvuče tu djevojku iz Gaze.

On je student medicine i uključio se u akciju pružanja pomoći ljudima u Gazi. Bio je odlučan da Ahed izvuče iz Gaze.

Izraelci su joj više puta uskraćivali dozvolu za odlaskom. Nakon 17 neuspjelih pokušaja, uspio je izvući Ahed i i njenu sestru te su stigle u SAD.

"Često me pitaju kako sam izdržala i kako nisam vrištala, ali nisam željela pokazati okupatorima da nas mogu uništiti", poručila je Ahed.

Omar Mubarak je jedan od poznatih hirurga u SAD koji je ovoj djevojci napravio protezu za nogu.

Nastavlja oporavak, ali se želi vratiti kući jer je, kako kaže, njeno srce u Gazi koje je ujedno i najstrašnije mjesto na svijetu.