Ekonomski udar
10

Prve procjene pokazuju da će šteta od poplava Evropu koštati više od milijardu eura

A. Ku.
Poplave u Poljskoj (Foto: EPA-EFE)
Poplave u Poljskoj (Foto: EPA-EFE)
Centralna Evropa se suočava s najvećim poplavama u posljednjih nekoliko decenija za koje se vjeruje da će izazvati ekonomske gubitke koji će se mjeriti u milijardama eura.

Ekonomski gubici zbog posljednjih poplava u srednjoj Evropi su značajni, piše Euronews.

Prve procjene pokazuju da bi troškovi uzrokovani poplavama mogli u sadašnjem trenutku mogli preći milijardu eura, ali precizni troškovi tek treba da se zbroje, jer kiša koju je uzrokovala oluja Boris da ne prestaje padati.

Jedna procjena predviđa da bi se račun mogao kretati od nekoliko stotina miliona eura do više od milijardu eura, prenosi Reuters.

U Evropi su poplave već najskuplja prirodna opasnost, pokazuje istraživanje britanskog konsultanta za životnu sredinu JBA Risk Management.

Samo poplave rijeka koštaju 7,8 milijardi eura svake godine.

Vlada Poljske, Rumunije i Austrije oslobodile su stotine miliona eura hitnih sredstava, a češka vlada razmatra izmjenu budžeta za 2024. godinu zbog šteta uzrokovanih poplavama.

Neke od fabrika i prodavnica pogođenih poplavama zatvorile su proizvodne linije, među kojima su hemijska tvornica BorsodChem u Ostravi u Češkoj Republici, češki proizvođač pića Kofola CeskoSlovensko i koksarna OKK Koksovny.

Katarzyna Rzentarzewska, ekonomska analitičarka Erste Grupe, rekla je za Euronews da očekuje da će u kratkom roku industrijski sektor dobiti negativan impuls u svim zemljama pogođenim poplavama, a turizam u regionima također može stradati.