Azijska turneja
52

Putin nakon Sjeverne Koreje stigao u Vijetnam, sastat će se sa najvišim zvaničnicima

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u Hanoi, u Vijetnamu, počevši dvodnevnu posjetu toj južnoazijskoj zemlji. Putovanje je dio Putinove azijske turneje, a dolazi odmah nakon njegove historijske posjete Sjevernoj Koreji.
Ruski lider će se sastati sa vijetnamskim kolegom To Lamom, premijerom Pham Minh Chinhom, generalnim sekretarom Komunističke partije Nguyen Phu Trongom i drugim najvišim zvaničnicima.

Razgovori će obuhvatiti različite aspekte veza između dva naroda, uključujući njihovo ekonomsko partnerstvo, trgovinu, naučnu i tehničku saradnju, kao i druge teme. Očekuje se da će najviši zvaničnici razgovarati i o ruskim i vijetnamskim pristupima otvorenim globalnim pitanjima.

Prema riječima ruskog predsjednika, više od polovine transakcija između Rusije i Vijetnama sada se obavlja u valutama dotičnih zemalja, zaobilazeći američki dolar i euro. On je to iznio govoreći za službene novine Komunističke partije Vijetnama uoči posjete toj zemlji. Članak je objavljen na web stranici Kremlja u srijedu.

Putin je rekao da dvije zemlje poduzimaju ozbiljne korake da unaprijede bilateralnu trgovinu i promoviraju ulaganja, posebno u rusku rublju i vijetnamski dong.

"Takve transakcije su prošle godine činile više od 40 odsto bilateralne trgovine, a u prvom kvartalu ove godine njihov udio je porastao na skoro 60 odsto", rekao je Putin, dodajući da je to u skladu sa globalnim trendom postepenog ukidanja upotrebe "široko diskreditovane valute" u međunarodnoj trgovini i investicijama.

Pozivajući se na zvaničnu statistiku, ruski predsjednik je rekao da je bilateralna trgovina porasla za osam posto u 2023. i da nastavlja da raste. Energetski sektor ostaje strateški važna oblast bilateralne saradnje, dodao je on.

Putovanje u Vijetnam dolazi odmah nakon Putinove državne posjete Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, gdje ga je ugostio lider te zemlje Kim Jong-un. Dvojica lidera potpisali su sveobuhvatan novi sporazum o partnerstvu između dva naroda, obećavajući da će ojačati saradnju u svim oblastima i braniti jedni druge od potencijalnog stranog napada.