Šta se krije iza toga?
0

Rusi najavili promjenu nuklearne doktrine: Putin na sve načine želi držati Zapad u neizvjesnosti

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što su ruski zvaničnici izjavili kako bi se Kremlj uskoro mogao posvetiti promjeni nuklearne doktrine, zabrinutost na Zapadu povodom ovakvih najava naglo je porasla.
Analize koje se najčešće mogu vidjeti jesu one o tome šta bi eventualna promjena nuklearne doktrine mogla značiti u praksi.

Generalno, sadašnju nuklearnu doktrinu Vladimir Putin je iznio 2020. godine dekretom na šest stranica.

"Ruska Federacija zadržava pravo upotrebe nuklearnog oružja kao odgovor na upotrebu nuklearnog oružja protiv nje ili, u slučaju agresije na Rusiju, upotrebom konvencionalnog oružja kada je samo postojanje države stavljeno u opasnost", navodi se u dokumentu koji je još na snazi.

Kada je riječ o eventualnoj promjeni doktrine, ruski ekspert za vanjsku politku Sergej Karaganov izjavio je kako bi Rusija trebala sniziti svoj prag za korištenje nuklearnog oružja kako bi zauzdala i otrijeznila protivnike.

"Preko 75 godina relativnog mira, ljudi su zaboravili užase rata i čak su se prestali bojati nuklearnog oružja. Taj strah treba oživjeti", rekao je Karaganov u junu 2023. godine.

On je tvrdio da neprijatelji Rusije moraju znati da je Moskva spremna, ako je potrebno, da izvrši preventivni, ograničeni nuklearni napad.

Bivši sovjetski diplomata Nikolaj Sokov izjavio je i šta bi mogao biti cilj promjene doktrine.

"Ne zaboravite na nuklearno oružje. Budite vrlo, vrlo oprezni", naveo je.

Sokov, koji je ujedno i saradnik Bečkog centra za razoružanje, izjavio je kako Rusija neće javno objaviti promjene kakve je predložio Karaganov.

"Umjesto toga, Rusija bi mogla objaviti da je promijenila svoju politiku, ali da će nova doktrina ostati u tajnosti. Tako bi poslala signal Zapadu, a istovremeno stvorila i prostor za nagađanje", rekao je.

Ipak, Sokov navodi kako je Rusija poduzela konkretne korake postavljanjem taktičkih nuklearnih projektila u Bjelorusiji.

"Velika je greška reći da oni samo pričaju. Kada promijenite doktrinu, svi treba da obrate pažnju na to", zaključio je Sokov.