Duboki prodori Ukrajinaca
185

Rusi u panici zbog ukrajinske ofanzive u regiji Kurska, evakuisano čak 76.000 ljudi

F. H.
Mapa: Liveuamap
Mapa: Liveuamap
Više od 76.000 ljudi evakuisano je iz područja koja graniče s Ukrajinom u ruskoj regiji Kursk, objavilo je u subotu lokalno ministarstvo za hitne slučajeve prenosi novinska agencija Tass.

Prethodno je gradonačelnik Kurska rekao da se više od 16.000 evakuisanih prijavilo za pomoć samo u gradu Kursku.

Rusija vodi intenzivne bitke protiv hiljade ukrajinskih vojnika u dubini od čak 20 km unutar regije Kursk, nakon najvećeg ukrajinskog napada na ruski suvereni teritorij od početka rata 2022. godine.

Ono što se u prije par dana učinilo kao jednokratni prekogranični upad ukrajinske vojske pretvorilo se u ozbiljnu ofanzivu, koja je ugrozila rusku regiju Kursk i važne saobraćajne komunikacije.

Ruske službe saopćile su kako se, zbog upada ukrajinske vojske na teritoriju ove zemlje, u tri regije uvodi režim protivterorističke operacije.

Prema saopćenju Nacionalnog antiterorističkog komiteta Rusije, ovaj režim uvodi se u regijama Belgoroda, Kurska i Brjanska gdje su zabiježena kretanja ukrajinske vojske.

"Kijev je napravio pokušaj bez presedana kako bi destabilizovao situaciju u nizu regija naše zemlje. Da bi se osigurala sigurnost građana i suzbije prijetnje, direktor FSB-a (ruska obavještajna služba) odlučio je organizirati antiterorističke operacije u Belgorodu i regijama Brjanska i Kurska", navodi se.

Ukrajinske snage upale su na područje Rusije 6. augusta, a od tada su zauzele značajnu površinu te su stigli i do grada Sudža koji se nalazi 10 kilometara od granice s Ukrajinom.