Napreduju u više pravaca
23

Rusi žele riješiti pitanje Kurska prije paklene zime: Put ka potpunom zauzimanju Donbasa?

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ruske snage intenziviraju napore da istjeraju ukrajinske snage iz Kurske oblasti uoči dolaska loših vremenskih uslova. Cilj ovih operacija nije samo kontrola Kurske oblasti, već i stvaranje strateških prednosti za daljnje operacije u drugim regijama, poput Donbasa, gdje se očekuje nastavak sukoba u nadolazećoj zimi.

Ruski izvori tvrde da su istovremeno pojačali kontranapade u Gluškovskom rejonu, na lijevom krilu glavnog ukrajinskog isturenog položaja u Korenevskom rejonu, kao i na desnom krilu glavnog položaja u Sudžanskom rejonu.

Geolocirani snimci objavljeni 10. oktobra pokazuju da su ruske snage nedavno napredovale u središte naselja Kremjanoje (istočno od Koreneva) i na sjevernu periferiju Zelenog Šljaha (jugoistočno od Koreneva), te opkolile ukrajinske položaje blizu Ljubimovke (jugoistočno od Koreneva), objavio je američki institut za proučavanje rata (ISW).

Zauzimanje Kurske oblasti omogućilo bi ruskoj vojsci da preusmjeri dodatne snage na linije fronta u Donbasu, gdje se trenutno vode intenzivne borbe. Prema izvještajima ukrajinskog zapovjednika Oleksandra Sirskiija, Rusija je već premjestila oko 50.000 vojnika u Kursku oblast od početka invazije 6. augusta. Takva preraspodjela narušila je spremnost ruskih operativnih grupa u Hersonu, Zaporožju i Harkovu, što može značiti da Rusija želi osigurati Kursk prije nego što se fokusira na ključne ciljeve u Donbasu.

Vojni analitičari smatraju da Moskva želi iskoristiti suhe vremenske uslove kako bi stekla kontrolu nad teritorijama koje bi joj omogućile logistički lakši put do Donbasa. Ako se uspiju riješiti pitanja Kurske oblasti prije nego što loši vremenski uslovi, blato i snijeg otežaju vojna kretanja, ruske snage bi mogle povećati intenzitet napada na gradove u Donbasu, gdje ukrajinske trupe pružaju jak otpor.

Rusija je tokom proteklih mjeseci povukla snage iz područja koja su imala manje strateško značenje kako bi pojačala svoje operacije na istoku, dok istovremeno pokušava zadržati pozicije u Donbasu. Analitičari ističu da bi nastavak ovakvih poteza mogao rezultirati dodatnim jačanjem pritiska na ukrajinske odbrambene linije u Donbasu, gdje Moskva nastoji ostvariti političku i vojnu pobjedu kako bi konsolidovala teritorijalne dobitke.

Napadi na Kursku oblast i intenziviranje borbi blizu ključnih ukrajinskih gradova poput Bahmuta i Avdiivke, takođe naglašavaju značaj priprema za zimu, koja bi mogla otežati ofanzivne operacije i prekinuti strateške inicijative ruske vojske. Osiguravanje Kurske oblasti moglo bi omogućiti preusmjeravanje jedinica poput 155. i 810. brigade mornaričke pješadije, te padobranskih jedinica ka Donbasu, gdje bi bile od ključnog značaja za potencijalne ofanzive na liniji fronta.

Kombinovanje resursa iz različitih vojnih oblasti dodatno ukazuje na ozbiljnost s kojom Rusija pristupa ostvarenju svojih ciljeva na istoku Ukrajine. U ovom trenutku, uspjeh u Kursku mogao bi biti ključan faktor za ostvarenje ruskih vojnih ambicija u Donbasu, što bi moglo odrediti smjer daljnjeg toka rata.