Zabrinuti i Ukrajinci
0

Rusija povećala kazne za vojnike koji koriste mobitele na ratištu, propagandisti kritikovali vlast

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U parlamentu Rusije je donesen zakon kojim su pooštrene kazne za vojnike koji na prvim linijama u Ukrajini, na koju je ova zemlja pokrenula vojnu agresiju u februaru 2022. godine, koriste mobilne telefone.

Kako su istakli iz vrha ruske vlasti, ovaj zakon je donesen kako bi se "povećala sigurnost trupa", a opravdanje je to da mobilni telefoni koje koriste ruski vojnici mogu pomoći Ukrajincima da pronađu njihove tačne pozicije na ratištu.

Kazna za korištenje mobilnog ili bilo kojeg drugog aparata koji može odati geografsku lokaciju povećana je na 15 dana u "vojničkom zatvoru", kako to predviđa novi zakon.

Ukrajinski analitičari kažu da će, ako se zakon bude aplicirao na zamišljeni način, biti teže, ali ne i nemoguće, pratiti aktivnosti ruskih trupa na teritoriju ove zemlje.

S druge strane, ruski blogeri i propagandisti smatraju da je ovo loš potez, te su čak pozvali ruske političare da "sami odu u rat."

"Odlučili su da vojnik treba da se bori ne misleći na svoju porodicu, a porodica mobilizirane osobe treba, kao porodica vojnika u Drugom svjetskom ratu ili porodica Kozaka, biti ponosna što je čovjek mobiliziran", rekao je jedan bloger koji ima preko 700.000 pratilaca.