Nekadašnji saveznici
0

Rusija upozorila Armeniju na "ozbiljne posljedice", odnosi dvije zemlje sve lošiji

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zvanična Moskva upozorila je Jerevan na "ozbiljne posljedice" ukoliko se Armenija pridruži jurisdikciji Međunarodnog krivičnog suda pravde u Hagu koji je izdao nalog za hapšenje predsjednika Rusije.

Podsjetimo, nalog za hapšenje ruskog lidera izdat je ovog mjeseca, a u njemu se Vladimir Putin optužuje za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine, što je Kremlj ocijenio kao besmisleno i nečuveno.

Armenija je bila tradicionalni ruski saveznik, ali se ta veza s Moskvom "pokvarila" otkako je Putin naredio da se izvrši invazija na Ukrajinu.

Ta zemlja sada ide ka tome da postane država potpisnica Rimskog statuta, čime bi se našla pod jurisdikcijom suda u Hagu, odnosno morala bi da uhapsi Putina ako se on nađe na teritoriji Armenije.

Pojedini mediji citirali su izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova koji je toj agenciji rekao da Moskva smatra da su takvi planovi Armenije potpuno neprihvatljivi.

Kako se navodi, Rusija je upozorila Jerevan na "izuzetno negativne posljedice" po bilateralne odnose ako se nastavi sa planom ratifikacije Rimskog statuta. Za sada nema zvanične reakcije Armenije.