Planovi za juni 1945.
104

Ruski FSB objavio arhivske dokumente o stvaranju atomske bombe u nacističkoj Njemačkoj

F. H.
Foto: Ria Novosti
Foto: Ria Novosti
FSB je deklasificirao i objavio arhivske dokumente o stvaranju atomske bombe u nacističkoj Njemačkoj i planovima Berlina da tim oružjem napadne SSSR, piše RIA.

FSB je objavio fotokopije dokumenata o slučaju bivšeg visokog nacističkog dužnosnika Gruppenführera Wernera Wächtera. Dana 14. septembra 1945. načelnik Operativnog sektora NKVD-a SSSR-a u Berlinu, general-bojnik Aleksej Sidnev poslao je zamjeniku narodnog komesara unutrašnjih poslova SSSR-a, general-pukovniku Ivanu Serovu, još jednu posebnu poruku o istrazi o slučaj Wächter.

Kako se pokazalo tokom ispitivanja, Wächter je istodobno s dužnošću šefa štaba Glavne uprave za propagandu Hitlerove stranke NSDAP vodio Glavnu upravu za naoružanje i izgradnju u istom odjelu.

Tokom istrage svjedočio je o razvoju novih vrsta oružja od nacističke Njemačke, a posebno o atomskoj bombi.

“Već 1943., u razgovoru s glavnim inženjerom Ministarstva propagande, Dominiqueom, Wächter je saznao da se provode veliki radovi na izumu atomske bombe”, izvijestio je Sidnev.

Kasnije, iz razgovora s profesorom dr. Erichom Schumannom i profesorom Menzelom, Wächter je saznao da se na Institutu Kaiser Wilhelm u Berlinu radilo na atomskim bombama.

Šef proizvodnog odjela Ministarstva naoružanja Sauer i njegov zamjenik Feldman lično su bili odgovorni za proizvodnju atomskih bombi.

"Najupućeniji u tom pogledu trebali bi biti general Dornberger i dr. Erich Schumann, koji su posebno radili na naučnim istraživanjima vezanim uz proizvodnju atomske bombe", dodao je general.

Istovremeno je nacistička Njemačka planirala upotrijebiti nuklearno oružje protiv SSSR-a.

Kako je objasnio Wechter, 1944. godine "razvijeni su projekti za bombardere vrlo dugog dometa koji su mogli bombardirati centre vojne izgradnje Sovjetskog Saveza na Uralu i industrijske objekte u Sjevernoj Americi. Ti su bombarderi trebali biti korišteni za prijevoz atomskih bombi."

Glavni vođa svih radova na najnovijim vrstama oružja bio je general Dornberger, koji je bio odgovoran za proizvodnju V-1 i V-2, kao i atomske bombe.

Kao što se može vidjeti iz materijala kaznenog predmeta, 10. oktobra 1945. Serov je lično sudjelovao u ispitivanju Wächtera o pitanju prisutnosti atomske bombe i raketa V-2 u Njemačkoj, prvih na svijetu dugog dometa balističke rakete. V-2 je razvio njemački dizajner Wernher von Braun, a Wehrmacht ga je usvojio na kraju Drugog svjetskog rata.

Kao što je Wächter priznao, znao je da Ministarstvo naoružanja provodi praktičan rad na pripremi za upotrebu atomske bombe. Za to je saznao od svog prijatelja, urednika tajnog vladinog biltena, Hertela Hansa.

"Kako mi je Hertel rekao, u februaru 1945., u ime ministra propagande Goebbelsa, otišao je na službeni put u grad Celle i tamo se sastao sa svojim poznanikom, načelnikom Avionske škole za posebne namjene, pukovnikom Hermannom Hajo, koji mu je u privatnom razgovoru rekao da je škola naoružana letjelicama najnovije konstrukcije, te da će biti naoružane atomskom bombom, kako je rekao pukovnik Hajo, nove su letjelice bile namijenjene za bombardiranje centra industrije Sovjetskog Saveza smještena u regiji Urala i središnjoj Aziji s atomskim bombama", prisjetio se Wächter tokom ispitivanja.

Kako je dodao Gruppenführer, na temelju razgovora s Dominikom i Hertelom došao je do zaključka da se njemačko ministarstvo naoružanja spremalo 1945. godine upotrijebiti atomske bombe. Pritom, prema Wechteru, ni on sam nije imao precizne podatke da će u nekom trenutku rata protiv Sovjetskog Saveza biti korištene atomske bombe.

Ali on je istrazi ispričao o određenim znakovima koji su mu dali "razloga vjerovati o mogućoj upotrebi atomske bombe u ratu protiv Sovjetskog Saveza u ljeto 1945."

“U jednom od razgovora sa mnom, državnim sekretar ministarstva propagande, dr. Naumann, govoreći o vojnoj i političkoj situaciji Njemačke u posljednjoj fazi rata, izjavio je da bi se sve uskoro trebalo promijeniti na bolje i pozvao se na riječi Hitlera, koji je vjerovao uskom krugu ljudi: "Neka mi Bog oprosti posljednjih 14 dana rata", rekao je Wächter.

Prisjetio se i kako se početkom 1945. susreo "s šefom Uprave za naoružanje Saurom, jednim od čelnika njemačke industrije i zapravo zamjenikom ministra naoružanja Speera".

"Zaur mi je povjerio da se trenutno intenzivno radi na proizvodnji najnovijeg oružja, koje će uskoro biti korišteno na fronti. O tome mi je u proljeće 1945. godine govorio izumitelj njemačkog istraživačkog vijeća, profesor Schumann, navodeći da su puno radili na tajnom oružju koje bi moglo promijeniti cijeli tok rata u korist Njemačke", istaknuo je Wächter.

U martu 1945. ministar propagande Reicha Joseph Goebbels, u prisutnosti Wächtera, "dao je upute djelatniku ministarstva propagande Von Borkeu da postavi horoskope za mjesec juni, navodno predviđajući Hitlerovu sudbinu, jer se juni smatrao posebno povoljnim za Hitlera".

Prema Wächteru, predviđanja horoskopa također su, po nalogu Goebbelsa, "trebala biti distribuirana njemačkom stanovništvu". Kako je naveo Wächter, uspoređujući ga s drugim podacima, vjerovao je da se u ovom naputku kriju intenzivne pripreme za upotrebu tajnog oružja, računate na juni 1945. godine.

"Hitlerovim nehumanim planovima da upotrijebi atomsku bombu protiv Sovjetskog Saveza nije bilo suđeno da se ostvare. U maju 1945. nacistička Njemačka je kapitulirala", naglašava FSB-ov centar za odnose s javnošću.

Ovih dana obilježava se 79. obljetnica američkog atomskog bombardiranja japanskih gradova Hirošime i Nagasakija . Njemački naučnici kasnih 1930-ih otkrili su fisiju atoma urana i dali veliki doprinos temeljima atomske fizike. Hitlerova Njemačka bila je prva zemlja koja je pokrenula vlastiti projekt stvaranja atomske bombe.