Ogromni gubici
29

Satelitske snimke ruskih baza uz pomoć umjetne inteligencije pokazuju da Rusiji ponestaje tenkova

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija je pretrpjela velike gubitke tenkova otkako je predsjednik Vladimir Putin izvršio invaziju na Ukrajinu prije više od dvije godine, a možda ima samo nekoliko hiljada preostalih oklopnih borbenih vozila, sugeriše analiza satelitskih slika uz pomoć umjetne inteligencije (AI).

Njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ) uvježbao je AI model za ispitivanje satelitskih snimaka 87 ruskih vojnih lokacija, uključujući 16 baza u kojima su pohranjeni tenkovi, artiljerijska vozila i oklopna vozila.

Model umjetne inteligencije brojao je broj tenkova na tim ključnim mjestima prije početka ruske invazije Ukrajine u punom obimu u februaru 2022. godine, pa sve do danas, kako bi se utvrdio razmjer tenkovskih gubitaka zemlje u ratu.

Jedna od tih baza, 111. centralna tenkovska pričuvna baza vojske u jugoistočnoj Rusiji, u kojoj je u aprilu 2021. godine bilo smješteno 857 tenkova, sada je gotovo prazna, sugerišu satelitske slike. Samo nekoliko mjeseci nakon početka rata, u oktobru 2022. godine, Rusija je izgubila gotovo polovicu ovih tenkova, otkrile su novine. Analiza drugih vojnih lokacija dala je sličnu sliku, naveo je SZ.

Michael Gjerstad je naučni analitičar za odbrambenu i vojnu analizu na londonskom Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS). Rekao je za SZ kako procjenjuje da Rusija "još uvijek ima oko 3200 tenkova na zalihama".

"Ali velika većina njih je u lošem stanju i zahtijevaju značajne popravke", rekao je Gjerstad.

I Moskva i Kijev su u dosadašnjem ratu imali značajne tenkovske gubitke, prema javno dostupnim podacima.

Nizozemska web stranica za obrambenu obavještajnu analizu otvorenog koda Oryx vizualno je potvrdila da su 2144 ruska tenka uništena, 159 oštećena, 352 napuštena i 518 zarobljeno od početka rata u Ukrajini.

Oryx je dodao da je od početka rata uništen 581 ukrajinski tenk, 72 oštećena, 67 napušteno, a 134 zarobljena.

U četvrtak je vojska Kijeva rekla da je Moskva izgubila 8.042 tenka otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega, uključujući tri u posljednja 24 sata. Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga objavljuje brojke o gubicima ruskih vojnika i opreme kao dio svojih dnevnih ažuriranja o ratu.

Procjene žrtava i gubitaka opreme u ratu variraju, a brojke Ukrajine obično premašuju brojke njenih zapadnih saveznika. Moskva rijetko dijeli informacije o broju žrtava ili gubicima opreme koje je pretrpjela u ratu.

Gustav Gressel, viši politički suradnik pri međunarodnom think tanku European Council on Foreign Relations, rekao je za SZ kako je siguran da Rusija "gubi puno više opreme nego što je može zamijeniti, a zalihe su pri kraju."

"Za Ukrajinu je stoga važno nanijeti tako velike materijalne gubitke Rusima da će im stvari u jednom trenutku postati kritične", rekao je Gressel.