Poruka iz Rijada
74

Saudijski ultimatum Tel Avivu: Normalizacija odnosa s Izraelom samo pod dva uslova

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman kaže da njegova zemlja još uvijek neće normalizirati veze s Izraelom

"Ponavljamo odbacivanje i snažnu osudu kraljevstva zločina izraelskih okupacijskih vlasti nad palestinskim narodom", rekao je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman na otvaranju zasjedanja savjetodavnog vijeća Shura.

Dodao je kako eventualna normalizacija može doći samo pod dva uslova.

"Kraljevstvo neće prestati sa svojim neumornim naporima da uspostavi nezavisnu palestinsku državu, te da će učiniti istočni Jerusalem glavnim gradom, i potvrđujemo da kraljevstvo neće uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom bez toga", dodao je Salman.

Podijeljeni Jerusalem
Podijeljeni Jerusalem

Sporazumi o normalizaciji koje je 2020. godine sklopio tadašnji američki predsjednik Donald Trump između Izraela i Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata okončali su dugogodišnji arapski konsenzus da ne bi trebalo biti normalizacije bez nezavisne palestinske države i bacili središte pozornosti na njihovog moćnijeg susjeda Saudijsku Arabiju.

Još ranije ovog mjeseca, američki državni sekretar Antony Blinken vjerovao je u brzu uspostavu veza s Arabijom kao potencijalnu dividendu za Izrael od sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca za Gazu.

Blinken je tokom posjeta Haitiju 6. septembra rekao da se još uvijek nada da će zapečatiti sporazum o normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije prije nego što predsjednik Joe Biden odstupi s vlasti u januaru.

"Mislim da ako uspijemo postići prekid vatre u Gazi, ostaje prilika kroz ravnotežu ove administracije da krenemo naprijed u normalizaciji", rekao je američki prvi diplomat.

Sjedinjene Američke Države su pripremile sigurnosni paket koji će ponuditi Saudijskoj Arabiji ako normalizira odnose s Izraelom, rekao je Blinken ranije ove godine, dok traže poticaje za Izrael da podrži palestinsku državu.

Kao dio bilo kakvog dogovora, očekuje se da će Rijad insistirati na putu ka državnosti za Palestince, kao i na sigurnosnim garancijama Washingtona u stilu savezništva.

"Kako bi se krenulo naprijed s normalizacijom, bit će potrebne dvije stvari - mir u Gazi i vjerodostojan put prema palestinskoj državi", rekao je Blinken na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Rijadu.

Radikalno desna izraelska vlada premijera Benjamina Netanyahua i dalje se nepomirljivo protivi palestinskoj državnosti.

Veliki broj civilnih žrtava izazvan napadom Izraela na Gazi i ogromno razaranje prouzročeno na palestinskom teritoriju stvorili su ogroman pritisak na Saudijsku Arabiju da se suzdrži od bilo kakvog većeg diplomatskog otvaranja.