Zbog cyber kriminala
0

Šef Telegrama ostaje u francuskom pritvoru dok Rusija tvrdi da SAD pokušavaju uspostaviti kontrolu

I. Sa.
Foto: Screenshot/ YouTube
Foto: Screenshot/ YouTube
Šef Telegrama Pavel Durov će biti zadržan u pritvoru još 48 sati nakon što su francuski tužioci rekli da je odobreno dodatno vrijeme za ispitivanje.

Durov, milijarder rođen u Rusiji, uhapšen je u Francuskoj tokom vikenda u okviru istrage o zločinima povezanim sa slikama seksualnog zlostavljanja djece, trgovine drogom i lažnih transakcija na platformi, rekli su francuski tužioci u ponedjeljak.

Portparol javnog tužioca rekao je da je Durovu pritvor produžen do 48 sati prema odluci koja je donesena kasno u ponedeljak.

Platformu za razmjenu poruka, koju su analitičari opisali kao virtuelno bojno polje, uvelike su koristile obje strane rata u Ukrajini i vijesti i propagandni kanali vezani za rat širom svijeta.

Bez pružanja dokaza, predsjednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin je rekao da Sjedinjene Američke Države preko Francuske pokušavaju uspostaviti kontrolu nad Telegramom.

"Telegram je jedna od rijetkih i ujedno najveća internet platforma na koju SAD nemaju utjecaja", rekao je Volodin u objavi te dodao:

"Uoči predsjedničkih izbora u SAD-u, važno je da (predsjednik Joe) Biden preuzme Telegram pod kontrolu".

Bijela kuća nije komentarisala hapšenje Durova.