Crna prognoza
10

Šef ukrajinskih obavještajaca tvrdi: Rusi će nas opet pokušati napasti i sa sjevera

F. H.
Kirilo Budanov, šef ukrajinske odbrambene obavještajne službe, vjeruje da će Rusija sljedećih mjeseci pokušati napasti teritorij Ukrajine sa sjevera.

"Znate, ova situacija mi se čini kao šala. Dvije godine, dok su svi vikali da će biti napada sa sjevera, mi smo insistirali da se to neće dogoditi. Ništa se nije dogodilo. Onog trenutka kad smo rekli da će biti napada sa sjevera, svi su počeli ispitivati ​​'Možda se to ipak neće dogoditi?' Hoće! To se već događa", kazao je Budanov..

Budanov je to izjavio "naglašeno i odlučno", rekli su novinari, ali nije precizirao misli li se na Sumijsku ili Černigovsku frontu.

"Ako počnem odgovarati na to pitanje, izazvat ćemo paniku. Recimo samo da problema ima, i da se pogoršavaju. Nema katastrofe, ali nemoguće je ne vidjeti probleme. Već sam rekao nekome iz zapadnih novina: ove godine, nažalost, neću imati mnogo dobrih vijesti", kazao je Budanov.

Rusija je na početku rata pokušala da zauzme sjever Ukrajine uključujući i glavni grad Kijev, ali su živjeli žestok poraz te su bili primorani da se povuku.

Na proljeće su ruske snage otvorile novi front i napale oblast Harkova, ali je njihovo napredovanje zaustavljeno.

Na sjeveru Ukrajina graniči sa Bjelorusijom koja iako je dopustila ruskim snagama da koriste njene teritoriju za napad na Ukrajinu, nije uključila vlastite trupe u agresiju.