Brojne kontroverze
71

Skandal u Njemačkoj: Savjetnik parlamentarke srpski nacionalista povezan s ozloglašenim Duginom

B. H.
Foto: Correctiv
Foto: Correctiv
Zaklin Nastić, zastupnica BSW-a u njemačkom Bundestagu, zaposlila je srpsko-njemačkog nacionalistu kao saradnika. Čak i godinu dana nakon ruskog napada na Ukrajinu, ovaj saradnik je učestvovao na konferenciji ruskog nacionaliste Aleksandra Dugina.

Nastić u tome ne vidi problem, ali je nakon upita novinara platforme CORRECTIV uklonila veze sa svojim saradnikom.

Tema konferencije bila je novi svjetski poredak, globalne promjene moći i borba protiv zapadnih vrijednosti. U aprilu 2023. godine, na Duginaov poziv, više od 100 učesnika okupilo se na "Konferenciji o multipolarnom svijetu" kako bi razmijenili svoja mišljenja.

Dugin, ruski nacionalista koji se zalaže za uništenje Ukrajine, već dugi niz godina gradi globalnu mrežu istomišljenika povezanih s Kremljom.

Na konferenciji je kao 76. govornik nastupio Andreja Lović. Nakon nekoliko trenutaka pojavio se na ekranu i zahvalio na prilici da govori na ovom "važnom forumu", izražavajući podršku "multilateralizmu umjesto zapadnog kolonijalizma".

Kasnije je Dugin Lovićev govor objavio na svom medijskom portalu i društvenim mrežama.

Lovićev nastup izazvao je pažnju jer je prema istraživanju CORRECTIV-a zaposlenik Zaklin Nastić. Kao članica tajnog Odbora za odbranu Bundestaga, Nastić i njena kancelarija imaju pristup sigurnosno osjetljivim informacijama, uključujući borbu protiv terorizma i odbranu Njemačke u slučaju rata. Također, prema istraživanju, Lović je rezervni oficir u vojsci Srbije.

Zapošljavanje srpskog nacionaliste i ideologa bliskog Rusiji postavlja sigurnosna pitanja. Zaklin Nastić je bliska saradnica Sahre Vagenkneht i članica je upravnog odbora njene mlade stranke "Bündnis Sahra Wagenknecht", čija unutrašnja struktura i politički stavovi još nisu jasni.

Srbijanski nacionalista

Porodica Andreje Lovića potječe iz Srbije, ali je odrastao u okolini Frankfurta i rano je počeo jačati veze s domovinom. Aktivno djeluje u Centralnom savjetu Srba u Hessenu (ZSH), gdje trenutno sjedi u upravnom odboru i vodi Odbor za mlade.

ZSH, prema svojoj web stranici, zastupa interese srpskog naroda u saradnji s institucijama Republike Srbije. Lović se javno predstavlja kao srpski nacionalista i militarista; dobrovoljno je služio vojni rok u Srbiji i od februara 2021. godine je rezervni oficir. U srpskim medijima se opisuje kao patriota.

U intervjuima u kojima se predstavlja kao politički analitičar, Lović zastupa nacionalističke i antizapadne stavove. U februaru 2024. godine je za srpski list "Poslanik" komentarisao pitanje Kosova koristeći narativ preokretanja uloga žrtve i agresora.

"Srbija je kroz stoljeća borila protiv različitih okupatora i uvijek izlazila kao pobjednik", rekao je. Međutim, genocid nad Bošnjacima u Srebrenici nije spomenuo. Mediji u kojima se pojavljuje, poput "Informera*"ili TV Happy, bliski su desničarskoj vlasti u Srbiji i optužuju se za dezinformacije. Također komentariše lokalne izbore u Brandenburgu i aktivnosti BSW-a.

Na YouTube kanalu "Balkan Info", gdje se često pojavljuju poznati nacionalisti, Lović nastupa kao navodni stručnjak. Putem tog kanala se prodaju majice sa simbolima svastike koje koriste neonacisti kao zamjenu za kukasti križ.

Lović je u Nastićinom timu zadužen za "novinarsko-uredničke usluge", kako je navedeno u impresumu. Nastić nije odgovorila na pitanje da li su njegovi TV nastupi bili usklađeni s njom.

Nastić, Srbija i Kosovo

Nastićine stavove o Kosovu podudaraju se s Lovićevim. Na 15. godišnjicu nezavisnosti Kosova 2023. godine, zastupnica je izjavila da Srbija i njen narod ne bi smjeli biti "dalje korišteni kao igračka zapadnih država i njihovih interesa". Kao glasnogovornica stranke za ljudska prava, Nastić je više puta putovala u Srbiju i kritikovala položaj srpske manjine na Kosovu.

U novembru prošle godine, Nastić se susrela s visokim srpskim političarima, uključujući tadašnjeg ministra odbrane Miloša Vučevića, koji je danas premijer Srbije. Vučević je optužen da zajedno sa svojim ministrima još više podređuje Srbiju nacionalizmu i Rusiji.

On je bivšeg šefa obavještajne službe, koji je na američkoj listi sankcija zbog trgovine drogom i oružjem, imenovao za svog zamjenika. Ove susrete Nastić je objavila u kratkim izvještajima na svojoj web stranici, ali nije odgovorila na pitanje da li je Lović organizovao te sastanke ili bio prisutan.

Jedan sastanak Nastićeve posebno privlači pažnju: u martu ove godine srela se s direktorom za dijasporu u srpskom Ministarstvu vanjskih poslova Arnom Gujonom, srpsko-francuskim ultranacionalistom s antimuslimanskim i antizapadnim stavovima, aktivnim u ekstremno desničarskom pokretu u Francuskoj.

Gujonu je zabranjen ulazak na Kosovo zbog sumnje u špijunažu za Srbiju i Rusiju. Nastić nije objavila ovaj susret na svojoj web stranici, dok su Gujon i srpski mediji to učinili. Lović, koji je prema Instagram objavama također bio u Beogradu u martu, poznaje Gujona i ranije su se sastajali, uključujući mart 2021. godine.

Njihova veza prelazi okvire običnih susreta: Gujon je zadužen za srpsku dijasporu širom svijeta, a Lović je član upravnog odbora ZSH-a, koji zvanično sarađuje sa srpskim vlastima.

Nastić nije odgovorila na pitanje da li su ti i drugi kontakti uspostavljeni preko Lovića. Zapošljavanje Lovića vremenski se poklapa s njenim putovanjima.

Neposredno nakon upita CORRECTIV-a, Lovićev ime je uklonjeno sa web stranice Nastić. Platformi CORRECTIV je navedeno da radni odnos s Lovićem završava krajem oktobra, ali Nastić nije odgovorila na pitanja o razlozima.

Istraživanje CORRECTIV-a očito je stavilo Nastić pod pritisak i dovelo do otpuštanja Lovića.

Neki političari koji poznaju Nastić iz odbora ne vjeruju joj. Sara Nanni, zastupnica Zelenih, tvrdi da Nastić postavlja pitanja koja bi mogla zanimati i Rusiju.

"Neke osjetljive informacije ne pitam kako bi se spriječilo da te informacije dospiju u Rusiju. Gospođa Nastić i BSW su jedan od razloga za to," izjavila je Nanni.

Na konferenciji o multipolarizmu, Lović je opisao Srbiju kao žrtvu zapadne hegemonije koja gubi suverenitet na Kosovu, dok je ruski napad na Ukrajinu ostavio nekomentarisanim.