Sjećanje na "El Alamein"
73

Skandalozna objava italijanske vlade: Musolinijeve vojnike nazvali "borcima za slobodu"

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Italijanska desničarska vlada suočava se od srijede s talasom kritika, izazvanih objavom tamošnjeg Ministarstva odbrane povodom godišnjice bitke kod El Alameina iz Drugog svjetskog rata.

Prema toj izjavi, vojnici fašističkog diktatora Benita Mussolinija u Egiptu su se borili za slobodu svoje zemlje.

Ministarstvo je u srijedu na društvenim mrežama bitku nazvalo "herojskom i tragičnom epizodom" italijanske historije, a vojnici koji su u njoj poginuli, prema Ministarstvu, "žrtvovali su svoje živote za našu slobodu". Kritike su potom upućene i stranci Braća Italije premijerke Giorgie Meloni zbog objava zastupnice Paole Chiesa.

Ona je bitku spomenula, između ostalog, i porukom: "Srce našeg naroda danas je u El Alameinu".

Kod El Alameina u oktobru 1942. godine, Britanci i njihovi saveznici, pod komandom generala Bernarda Montgomeryja, porazili su združene snage fašističke Italije i nacističke Njemačke, koje je predvodio general Erwin Rommel.

To je bila jedna od ključnih bitaka afričke kampanje, koja je 1943. godine završila potpunim istjerivanjem njemačkih snaga s kontinenta.

Zakonodavci iz opozicionog lijevog Pokreta pet zvjezdica u svojoj su reakciji istakli da, iako su italijanski vojnici tada hrabro ratovali, tvrdnja da su se borili za slobodu je nesretna, jer su oni zapravo bili "žrtve italijanskog kolonijalnog i fašističkog režima", prenosi agencija Reuters.

"Ne mogu razumjeti kako neko može povezati El Alamein s borbom za našu slobodu", rekao je profesor političkih nauka na Univerzitetu u Sieni Mattia Guidi.

Stranka Braća Italije potiče iz Italijanskog socijalnog pokreta, osnovanog 1946. godine, koji je bio direktni nasljednik Mussolinijevih skvadrista.

Od dolaska na vlast prije dvije godine, Meloni je već nekoliko puta morala gasiti skandale povezane s nostalgijom članova njene stranke prema fašističkoj eri zemlje.

Ona je sama u prošlosti osudila sve oblike totalitarizma i izrazila svoj otpor prema fašizmu. Ipak, odbija se definirati kao "antifašista", iako je na to više puta bila pozivana.