Sve jači udarci za IDF
2

Skriva li Izrael gubitke u okršaju s Hezbolahom: "Bolnica primila preko 100 vojnika u prvih par dana"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Bolnica Ziv na sjeveru Izraela nalazi se u stanju visokog uzbune. Svi nehitni operativni zahvati su obustavljeni, osoblje je zamoljeno da donira krv kad god je potrebno, a pacijenti, uključujući novorođenčad, premješteni su u podzemne prostorije.

Očekivanja su jasna: ako Izrael odluči poslati više vojnika u južni Liban, sukob bi mogao postati krvav.

Prema riječima direktora bolnice Salmana Zarke, u prvim danima izraelske kopnene operacije protiv Hezbolaha u južnom Libanu, bolnica je primila više od 100 ranjenih vojnika.

Iako Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu otkrile tačan broj povrijeđenih ili poginulih vojnika, ovo ukazuje na intenzitet sukoba i mogućnost većih gubitaka nego što je službeno priznato.

Skrivanje gubitaka nije neuobičajena praksa u ratovanju, slično postupa ukrajinska ali i ruska vojska koje ne objavljuju zvaničan broj poginulih i ranjenih još od prvih sedmica rata.

Kopnena operacija, koja je započela prije dvije sedmice, prema zvaničnicima IDF-a, trebala je biti "ograničena" u geografskom smislu i po trajanju. Međutim, prisustvo jedinica iz četiri divizije na terenu i proširene evakuacijske naredbe ukazuju na potencijalnu pripremu za znatno veći sukob.

Pored toga, borbe na granici s Libanom nastavljaju se žestokim intenzitetom, a mnogi posmatrači vjeruju da Izrael krije stvarni broj gubitaka kako bi izbjegao negativne reakcije javnosti i održao moral vojske.

Hezbolah je pokazao neočekivano visok nivo otpora, što je iznenadilo mnoge analitičare, s obzirom na to da je Izrael u prethodnim mjesecima eliminisao značajan dio vodstva ove grupe. Hezbolah koristi prednosti poznavanja terena, borbe iz podzemnih objekata i provođenja gerilskih taktika, koje umanjuju značaj izraelske tehnološke i vojničke nadmoći.

Sukob u planinskim predjelima južnog Libana predstavlja potpuno drugačiji izazov u odnosu na borbe u urbanim sredinama Gaze.

Značajan broj ranjenih vojnika u bolnici Ziv, uz kontinuirane žestoke sukobe, postavlja pitanje da li Izrael može izdržati dugotrajnu kopnenu operaciju u Libanu. Historijska iskustva iz 2006. godine, kada je nakon 34 dana rat završio pat pozicijom, ukazuju na to da ni superiorna vojna sila nije garancija uspjeha u sukobima s gerilskim grupama poput Hezbolaha.

Dok izraelska vojska nastavlja s operacijama, brojni civili i aktivisti u Izraelu postavljaju pitanje opravdanosti kopnene invazije na Liban, strahujući od eskalacije sukoba koja bi mogla postati izuzetno smrtonosna.