Snažno se osjetio
69

Snažan zemljotres jačine 6,5 stepeni prema Richteru pogodio Afganistan i regiju

N. V.
Snažan zemljotres jačine 6,5 stepeni Rihterove skale pogodio je danas Afganistan.

Do potresa je došlo u regiji Hindukuš, 50 kilometara od grada Ashkasham koji ima otprilike 12.000 stanovnika te otprilike 200 kilometara od prvog većeg grada - Kunduza koji ima 160.000 stanovnika. Potres se osjetio i širom Pakistana, u Tadžikistanu, kao i u glavnom gradu Indije Nju Delhiju.

Zemljotres se dogodio na dubini od 184 kilometra, a otprilike je magnitude 6,5 stepeni prema Richteru. Neka lokalna mjerenja pokazuju i 6,8 stepeni, dok pakistanski mediji pišu da je bilo čak 7,7 stepeni.

U svjedočenjima na stranici Evropskog hidrometeorološkog zavoda stanovnici nekoliko država prijavljuju izrazito snažan tremor, koji je dugo trajao, prema mišljenju nekih i više od jedne minute. Ističu da je bio veoma opasan te da su svi istrčali iz svojih domova kako bi pronašli sigurno utočište u slučaju urušavanja.

Još nema zvaničnih informacija o potencijalnoj šteti i žrtvama, a u izvještajima na stranici koja prati zemljotrese u svijetu, jedan korisnik iz Jurma, 30-ak kilometara od epicentra, napisao je da su se kuće srušile.