Obećao podršku
260

Snažne poruke Erdogana: Zapadnjaci su postali taoci Izraela, pridruzit ćemo se tužbi za genocid

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je upečatljive izjave vezane uz najnovija politička kretanja i regionalna pitanja nakon sastanka vlade.

Predsjednički kabinet sastao se nakon tri sedmice pauze. Najvažnija tema sastanka kojim je predsjedao predsjednik Erdogan bila je Palestina.

Istaknuto je da Turska pomno prati zbivanja na Bliskom istoku. Ostala pitanja o kojima se raspravljalo na sastanku uključivala su borbu protiv terorizma, ciljeve u inflaciji i poboljšanja ekonomskih pokazatelja.

Erdoğan je u svom govoru iznio sljedeće ključne napomene:

"Nažalost, zapadni akteri, posebno SAD, postali su zarobljenici Izraela, šačice fanatičnih cionista. Turska čini sve što je u njenoj moći da okonča 'barbarstvo' koje je odnijelo živote 40.000 nevinih u Gazi u proteklih 10 mjeseci, što je prije moguće", kazao je Erdogan.

Dodao je da nikakva zlodjela neće zaustaviti podršku Turske Palestincima.

"Turska, sa svim svojim resursima, stoji uz Palestinu u ovim teškim danima borbe za njezin opstanak. Kakva god zlodjela počinila krvoločna mreža genocida, to neće spriječiti Tursku i turski narod da se solidariše s Palestincima", poručio je Erdogan.

Na kraju je kazao kako će pravni tim turskog parlamenta ove srijede predati peticiju za pridruživanje tužbi za genocid protiv Izraela Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu.