Sprema li se egzodus
45

Šta će biti sa Armencima u Nagorno-Karabahu: 40 hiljada porodica u neizvjesnosti

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Armenski premijer Nikol Pašinjan je kazao da se Armenija priprema primiti 40.000 karabaških porodica, te je optužio ruske mirovnjake da ne čine dovoljno kako bi pomogli Armencima.

U Nagorno-Karabahu živi oko 120.000 ljudi. Armenske snage u separatističkom Gorskom Karabahu predale su se u srijedu Azerbajdžanu, koji je tamo dan ranije pokrenuo vojnu operaciju velikih razmjera.

Kako prenosi agencija Armenpress, Pašinjan je govorio o spremnosti da prihvati izbjeglice iz Nagorno-Karabaha odgovarajući na optužbe da Jerevan zapravo ne želi prihvatiti Armence iz Nagorno-Karabaha.

Premijer se branio da je već početkom sedmice naredio radnim grupama da osiguraju smještaj za potencijalne izbjeglice i da je vlada već pripremila desetke hiljada soba.

Međutim, iz Jerevana još uvijek nema vijesti o početku evakuacije stanovnika Karabaha. U srijedu je rusko ministarstvo odbrane objavilo, bez dodatnih detalja, da je više od dvije hiljade civila evakuirano iz najopasnijih područja Nagorno-Karabaha akcijom takozvanog ruskog mirovnog kontingenta koji na tom području djeluje od kraja rata 2020. godine.

Jedinu kopnenu vezu između Nagorno-Karabaha i Armenije, Lachinski koridor, Azerbajdžan blokira već deset mjeseci. Mnogi stanovnici Nagorno-Karabaha su stoga u srijedu otišli na aerodrom u Stepanakertu, administrativnom središtu regije, u nadi da će napustiti područje.

Međutim, aerodrom ne radi od 1990-ih i sada služi kao sjedište ruskih snaga u Karabahu.

U četvrtak su u azerbajdžanskom gradu Jevlachu održani razgovori između predstavnika armenskog stanovništva tog područja i azerbajdžanskih vlasti o budućnosti regije i etničkih Armenaca koji tamo žive. Rezultati nisu poznati. Međutim, obje su se strane uskoro dogovorile o sljedećem krugu pregovora.