Kraj jedne ere?
25

Šta Gulenova smrt znači za Tursku: "Borba protiv FETO se nastavlja, urok izdaje bi mogao biti skinut"

B. H.
Foto: Gazete32
Foto: Gazete32
Smrt Fetulaha Gulen izazvala je buru reakcija unutar Turske i šire. Iz Turske naglašavaju kako njegova smrt predstavlja simbolički kraj jednog od najmračnijih perioda u savremenoj turskoj historiji, ali istovremeno naglašava potrebu za nastavkom borbe protiv preostalih članova i infrastrukture njegove organizacije.

"Naši sigurnosni izvori potvrđuju smrt vođe FETO-a. Ova organizacija je bila rijetka tačka prijetnje u historiji naše nacije, koja je zavela hiljade mladih pod plaštom svetih vrijednosti i pretvorila ih u mašinu za izdaju sopstvene domovine", kazao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Fidanova izjava ne ostavlja prostora za sumnju: Turska će nastaviti da se suočava s ostacima ove organizacije sa istom odlučnošću.

Posljedice Gulenove smrti za FETO

Gulen je živio u egzilu u SAD-u, gdje je vodio svoju mrežu, dok je Turska godinama tražila njegovo izručenje zbog optužbi da je orkestrirao pokušaj vojnog puča 2016. godine. Taj pokušaj prevrata ostavio je duboke ožiljke u turskom društvu — 252 poginulih i preko 2,700 ranjenih, što je dodatno učvrstilo odlučnost turskih vlasti da suzbiju FETO u potpunosti.

Turci tvrde da Gulenova smrt dolazi u trenutku kada je sama organizacija već bila pogođena unutrašnjim sukobima i borbom. Naime, frakcije unutar FETO-a već duže vrijeme optužuju jedna drugu za korupciju i zloupotrebu sredstava. Optužbe koje je iznio Gulenov nećak, Ebuseleme Gulen, o krađi novca i pokušajima zavjere protiv samog Gulena dodatno su produbile jaz unutar organizacije.

Mustafa Özcan i Cevdet Türkyolu, dva ključna imena u FETO-u, optuženi su za manipulaciju starim vođom kako bi očuvali kontrolu i bogatstvo koje je organizacija akumulirala kroz godine. Kako Fidan napominje, "Takve osobe koriste strane obavještajne službe kao oružje protiv sopstvenih zemalja".

Ove borbe za vlast i bogatstvo unutar FETO-a vjerovatno će se intenzivirati nakon Gulenove smrti, a organizacija će se suočiti sa sve većim pritiscima i potencijalnim raskolima. Ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya naglasio je da "borba protiv FETO-a, koji je pokušao da ugrozi volju našeg naroda i puca na naše građane, nastaviće se s istom odlučnošću".

Yerlikaya je istakao da je do sada sprovedeno više od 178,000 operacija protiv FETO-a, a turske vlasti nastavljaju da hapse i gone članove ove organizacije.

Geopolitički značaj i nastavak borbe

Gulenova smrt ne označava kraj FETO-a, posebno zbog njegovih međunarodnih veza i pristalica koje se još uvijek nalaze u mnogim zemljama, uključujući SAD i Evropu. Upravo te veze predstavljaju izazov za tursku vanjsku politiku, jer organizacija i dalje uživa podršku u određenim krugovima u inostranstvu.

"Smrt vođe ove tamne organizacije mogla bi skinuti urok s njegovih sljedbenika", izjavio je Fidan, pozivajući preostale članove FETO-a da se odreknu "izdajničkog puta" i vrate se svojoj državi i narodu.

Ovo nije samo poziv za pomirenje, već i jasna poruka da će Turska nastaviti borbu ne samo na domaćem terenu, već i na međunarodnom planu, prateći i procesuirajući članove FETO-a širom sveta. Turske vlasti već su nekoliko puta izvršile ekstradicije i hapšenja članova FETO-a u inostranstvu, što se može očekivati i u budućnosti.

Pitanje nasljedstva i mogući sukobi

Kako se organizacija bori sa Gulenovim nasljedstvom, unutar nje se javljaju različite frakcije koje pretenduju na vodstvo. Mustafa Özcan, jedan od Gulenovih najbližih saradnika, i Cevdet Türkyolu, koji je služio kao Gulenov sekretar, trenutno su ključne figure koje će vjerovatno pokušati da preuzmu kontrolu nad FETO-om. Međutim, brojni drugi visoki članovi organizacije već su izrazili nezadovoljstvo i prijete formiranjem vlastitih frakcija, posebno u Evropi.

Unutrašnji sukobi mogli bi oslabiti FETO, ali turske vlasti smatraju da to ne umanjuje opasnost koju organizacija predstavlja. Prema nekim procjenama, ovi sukobi bi čak mogli eskalirati do nivoa atentata među članovima organizacije, dok se frakcije bore za kontrolu nad preostalim resursima i finansijama.

Za turske zvaničnike, Gulenova smrt označava kraj jedne faze, ali isto tako ističu da je borba protiv FETO-a daleko od završene.

"Dok voda spava, FETO ne miruje", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čime je jasno stavio do znanja da FETO ostaje prioritet u nacionalnoj sigurnostima Turske.

Uprkos unutrašnjim sukobima i potencijalnim raskolima unutar FETO-a, jasno je kako će turske vlasti nastaviti sa akcijom kako bi eliminisale svaki trag ove organizacije, kako unutar zemlje, tako i u inostranstvu.