Značajan ustupak
50

Šta Putin traži od Ukrajinaca kako bi zaustavio rat: Povlačenje s teritorija veličine Slovenije

B. H.
Ukrajinska vojska bi se morala povući s teritorija označenih crvenom bojom (Foto: X.com)
Ukrajinska vojska bi se morala povući s teritorija označenih crvenom bojom (Foto: X.com)
Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao kako je Rusija spremna započeti pregovore s Ukrajinom u svakom trenutku, ali pod uslovom da se njihova vojska povuče iz četiri regije.
Putin je kazao da će Rusija biti spremna na mir "sutra" ako se ukrajinske trupe povuku iz regija Zaporožja, Hersona, Donjecka i Luganska i ako Ukrajina odustane od svojih planova za pridruživanje NATO-u.

Iako Rusija kontroliše veći dio spomenutih regija, jedan dio je pod kontrolom ukrajinske armije, odnosno blizu 22.000 kvadratnih kilometara, što odgovara površini nekih evropskih država kao što je Slovenija.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak odbacio je "mirovni prijedlog" koji je iznio ruski predsjednik Vladimir Putin te je poručio kako to nije bio ozbiljan pokušaj dogovora o miru.

Kako navodi, Putinov sadržaj je "specifičan i uvredljiv za međunarodno pravo".

Američki ministar odbrane Lloyd Austin je također kazao da Vladimir Putin nije u poziciji govoriti Ukrajini šta mora učiniti da postigne mir.

Austin je kazao da Putin može okončati rat danas ako to želi i pozvao ruskog predsjednika da povuče svoje trupe s ukrajinskog teritorija.

"On nije ni u kakvoj poziciji da diktira Ukrajini šta moraju učiniti kako bi uspostavili mir", rekao je Austin.

Putin je naglasio da je Rusija spremna ući u pregovore s Ukrajinom što je prije moguće, priznajući složenost situacije u koju je uključena.

Dodao je kako je Rusija spremna garantovati sigurno povlačenje ukrajinskih jedinica kako bi se to i dogodilo.

"Spremni smo sutra sjesti za pregovarački stol, potpuno svjesni jedinstvenih pravnih okolnosti. Uprkos njima, postoje legitimne vlasti, čak i prema njihovom ustavu, s kim možemo pregovarati", poručio je Putin.

Dodao je kako je predsjednički mandat Volodimira Zelenskog završio, a njegov legitimitet se ne može vratiti ni na koji način.

"Prethodno izabranom šefu Ukrajine je istekao predsjednički mandat, zajedno s njegovim legitimitetom, koji se ne može vratiti nikakvim lukavstvima", istakao je ruski predsjednik.