Veliko istraživanje
83

Stanovnici kojih evropskih gradova su naj(ne)zadovoljniji javnim prijevozom

B. R.
Beč (Foto: Shutterstock)
Beč (Foto: Shutterstock)
Evropska komisija je u svom izvještaju ukazala da javni prijevoz ima veliki utjecaj na opće zadovoljstvo stanovnika gradom u kojem žive.

Ovaj izvještaj je sačinjen na osnovu prošlogodišnjeg istraživanja kojim su bila obuhvaćena 83 grada i 71.000 ljudi. Istraživanjem je utvrđeno da je sedam od 10 stanovnika bilo generalno zadovoljno javnim prijevozom u svom gradu. Međutim, među gradovima postoji veliki jaz u zadovoljstvu javnim prijevozom.

Primjera radi, 29 posto stanovnika Rima i Tirane je zadovoljno javnim prijevozom u svom gradu dok je 91 posto stanovnika Beča zadovoljno javnim prijevozom u ovom gradu.

Stanovnici sjeverne i zapadne Evrope su iskazali veće zadovoljstvo javnim prijevozom dok su stanovnici gradova juga i istoka kontinenta iskazali manje zadovoljstvo. Pa je tako to zadovoljstvo u Helsinkiju, Oslu i Štokholmu premašilo 85 posto dok je u Kopenhagenu iznosilo 81 posto.

Gradovi u kojima je više od polovine stanovništva nezadovoljno javnim uslugama su Rim, Tirana, Podgorica, Beograd, Nikozija i Skoplje.

Nekoliko je faktora koji utječu na zadovoljstvo javnim prijevozom, zbog čega se građane pitalo da li su saglasni ili nisu saglasni s tim da je javni prijevoz u njihovom gradu pristupačan, siguran, lak za korištenje, čest i pouzdan, piše Euronews.

Bosna i Hercegovina i Kosovo su jedine države koje nisu bile obuhvaćene istraživanjem Evropske komisije.