Uslovna kazna
0

Sud u Njemačkoj potvrdio presudu protiv nacističke sekretarice zbog uloge u 10.500 ubistava

N. Ž.
Irmgard Furchner (Foto: EPA-EFE)
Irmgard Furchner (Foto: EPA-EFE)
Federalni sud u Njemačkoj je pravomoćno osudio Irmgard Furchner, bivšu sekretaricu u nacističkom koncentracionom logoru, na dvogodišnju uslovnu kaznu, time potvrđujući presudu suda u gradu Itzehou.

Furchner, koja ima 99 godina, je optužena da je bila dio aparata koji je pomogao funkcioniranju logora blizu Danziga, sada poljskog grada Gdanjsk. Proglašena je krivom za pomoć u ubistvu u 10.505 slučajeva i za pomoć u pokušaju ubistva u pet slučajeva.

Na federalnom suđenju u Leipzigu prošlog mjeseca, advokati Furchner su doveli u sumnju da li je zaista bila suizvršilac zločina koje su počinili komandant i drugi visoki logorski zvaničnici, te da li je zaista bila svjesna šta se dešavalo u Stutthofu.

Sud u Itzehoeu je rekao da su sudije uvjerene da je Furchner znala i, kroz svoj rad kao stenografkinja u kancelariji komandanta koncentracionog logora Stutthof od 1. juna 1943. do 1. aprila 1945. godine, namjerno podržala činjenicu da je 10.505 zatvorenika okrutno ubijeno u gasnim komorama, kroz neprijateljske uslove u logoru, transportom u logor smrti Auschwitz i slanjem na smrtonosne marševe na kraju rata.

Tužitelji su tokom prvobitnih postupaka rekli da bi suđenje Furchner moglo biti posljednje te vrste. Međutim, posebni federalni tužilački ured u Ludwigsburgu koji je zadužen za istraživanje ratnih zločina iz doba nacizma rekao je da su u toku tri dodatna slučaja kod tužilaca ili sudova u različitim dijelovima Njemačke.