Samit OSCE-a
0

Sudar diplomatskih titana: Blinken i Lavrov u Švedskoj razgovaraju o krizi na istoku Evrope

V. K.
Antony Blinken i Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken i Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD-a Antony Blinken sastat će se danas u Švedskoj u okviru sastanka ministara Vijeća OSCE-a u Stockholmu.

Sastanak šefova diplomatija SAD-a i Rusije dolazi u trenutku pojačanih tenzija na istoku Evrope, naročito oko granice s Ukrajinom zbog čega su Blinken i Lavrov u posljednjih nekoliko mjeseci predstavljajući svoje zemlje, uputili niz poruka u kojima osuđuju aktivnosti.

Prije sastanka, Blinken i Lavrov održali su konferenciju za medije gdje su naglasili kako postoje određeni problemi oko kojih SAD i Rusija dijele slična razmišljanja, ali da u ovom trenutku dominiraju problemi oko kojih su razmišljanja dvije sile dijametralno suprotna.

"Evidentno je da mi tumačimo različito principe Završnog akta iz Helsinkija (sporazum iz kojeg je kasnije nastao OSCE op.a.). Situacija je danas prilično napeta i nadam se da ćemo uspjeti naći balans između naših interesa. Imamo niz procesa koji su pokrenuti nakon samita u Ženevi na kojem su se sastali Biden i Putin. Međutim, postoje unutrašnji problemi s kojima se suočavaju američke i ruske diplomate", rekao je Lavrov.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

On je naglasio kako je Rusija zainteresovana za rješavanje ukrajinske krize.

"Želim da poručim da smo spremni za rješavanje ukrajinske krize. Međutim, zanimaju me Blinkenova objašnjenja o primjedbama koje je iznio navodeći koje odredbe Sporazuma iz Minska Rusija mora ispuniti. To što svi pričaju o eskalaciji tenzija u Evropi, dobro znate kako se prema tome odnosimo. Mi, kao što je rekao i predsjednik Putin, ne želimo nikakve sukobe, ali ako su naši NATO partneri izjavili da niko nema pravo da diktira zemlji koja želi da uđe u NATO da li može ili ne može to uraditi, možemo reći da je svaka država u stanju da definira sopstvene interese koji će garantovati njenu sigurnost", poručio je šef ruske diplomatije.

S druge strane, državni sekretar SAD-a Antony Blinken je poručio kako je izuzetno važno da Rusija i SAD razgovaraju o ovako kritičnom trenutku.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Kao što smo jasno rekli, zabrinuti smo zbog planova Rusije o obnovi agresije prema Ukrajini. To bi nas odvelo u suprotnom smjeru i nikome nije u interesu ovakav razvoj situacije. To je zabrinutost koju dijele mnogi u Evropi i mislim da je Sergej (Lavrov op.a.) čuo dosta puta ove riječi u posljednja 24 sata u Stockholmu. Mi čvrsto podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine", izjavio je Blinken.

On je također naglasio kako je diplomatija najbolji način da se izbjegne kriza.

"U isto vrijeme, dok razgovaramo o ukrajinskoj krizi, imamo zajedničke interese uključujući i iransko nuklearno pitanje. Također, na Kavkazu pozdravljamo nastavak direktnog dijaloga između Armenije i Azerbejdžana jer mnogo je posla pred nama kako bismo izgradili mir u Nagorno-Karabahu. Sergej hvala ti, užitak je raditi s tobom i sada je vrijeme da se posvetimo poslu", poručio je Blinken prije sastanka.