Čak 49,9 stepeni
72

Toplotni val zahvatio Indiju, noći sve toplije: "Moje tijelo ovo ne može podnijeti"

I. Sa.
(Foto: EPA-EFE)
Noći postaju neprijatne i opasno vruće u glavnom gradu Indije. Tako je u sjevernoj Indiji već u ovom mjesecu zabilježena temperature od 49,9 stepeni.

Kako pokazuju podaci Centra za nauku i životnu sredinu (CSE), Delhi se noću hladi za samo osam i po stepeni.

Vozač rikše Sagar Mandal rekao je za CNN da ima sve manje putnika jer se ljudi odlučuju za klimatizovane taksije umjesto prijevoza na otvorenom.

"Moje tijelo to ne može podnijeti, ali moram nastaviti da vozim. Navikli smo na fizički rad i na to se ne žalimo već na vrućinu koja nije normalna", naveo je on te dodao:

"Nikoga nije briga hoćemo li mi živjeti ili umrijeti, bez obzira za koga glasali, ovo je problem koji niko ne može riješiti".

Nikhil Kumar također kaže kako su mu radni dani duži i teži usred vrućina, a čak ni kratkotrajna kiša ne uspije popraviti situaciju.

Toplije noći posljedica su klimatske krize, upozoravaju naučnici, povećavajući zdravstvene opasnosti od toplotnog stresa.

Izlaganje toplotnim talasima tokom trudnoće može biti povezano sa štetnim ishodima poput privremenog porođaja, navodi studija iz 2019. godine. Starije osobe mogu imati veći broj otkucaja srca i više stresa kada spavaju tokom toplijih temperatura.

Australijska studija iz 2008. godine je čak otkrila da je smrtnost zbog mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja porasla tokom toplotnih talasa, posebno kod starijih osoba.

Povećana noćna vrućina je češća u gradovima poput Delhija zbog efekta urbanog toplotnog ostrva u kojem su područja metroa znatno toplija od njihove okoline.

Područja s puno betonskih zgrada apsorbiraju više sunčeve topline nego područja s velikim brojem parkova, rijeka i ulica sa drvoredima.

"Živimo u ovom naselju već 40 godina, ali nikada nismo vidjeli ovakvo ljeto", rekla je 60-godišnji Kalyani Saha, stanovnik četvrti Lajpat Nagar u glavnom gradu.

Sistem klimatizacije je skoro beskoristan kada nema struje.

"Vodu dobijamo samo jednom dnevno i to vrelu, osim ako ne napunimo kantu i ostavimo da se ohladi cijeli dan prije upotrebe, u suprotnom se ne možemo kupati u ovoj vodi", dodala je.

Najmanje 11 osoba umrlo je od posljedica toplotnih udara u jednoj od bolnica od 29. maja, a samo u četvrtak je u bolnicu primljeno više od 20 novih pacijenata zbog različitih bolesti uzrokovanih vrućinom.