I dalje privlače pažnju
60

Tri godine od povratka talibana: Upali su u Kabul, vozili autiće, a sada najavljuju velike projekte

V. K.
Na današnji dan prije tri godine talibani su se i zvanično vratili na vlast u Afganistanu, a scene njihovog povratka na vlast i danas izazivaju veliku pažnju političke javnosti.
Naznake povlačenje američke vojske iz Afganistana, što je proces koji je pokrenut još u vrijeme bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, ujedno je bio znak kako će se stvari u ovoj zemlji, kako godine budu odmicale, drastično promijeniti.

Ipak, ono što mnogi nisu računali jeste nespremnost afganistanske vlasti i vojnih struktura da u potpunosti preuzmu upravljanje državom. To su prvenstveno prepoznali talibani koji su 2021. godine pokrenuli pobunu te su polako od zapada i juga države počeli preuzimati dio po dio i grad po grad u Afganistanu.

Kako su preuzimali jednu po jednu vojnu bazu, talibani su dobijali i dodatno naoružanje, mahom američko koje je ostalo kako iza vojnika SAD-a tako i afganistanskih vojnika koji su pobjegli glavom bez obzira. Kulminacija njihovog preuzimanja vlasti dogodila se upravo 15. augusta kada su talibanske trupe upale u Kabul, bez većeg otpora zauzele Predsjedničku palatu te održali prvu konferenciju za medije na kojoj su govorili o rezultatima vojnih i političkih uspjeha.

Dotadašnji predsjednik Afganistana, Ashraf Ghani, u helikopteru je pobjegao iz zemlje, a u izjavama godinama nakon ovog čina rekao je kako bi, da nije pobjegao, doživio sudbinu svog prethodnika koji je ubijen.

Mjesecima nakon toga, svjetska javnost mogla je svjedočiti brojnim snimcima koji su pokazivali kako talibani pokušavaju uspostaviti vlast nakon dugogodišnjeg izbivanja iz svih procesa.

Istina, pored političkog dijela procesa, javnost su nasmijavali i snimci koji su pokazivali "sudar civilizacija", odnosno susrete talibana sa svim čudima moderne tehnologije - uključujući i autiće u zabavnim parkovima te teretane.

Ipak, svi ovi snimci, koliko god nasmijavali javnost, praćeni su i brojnim kontroverzama o ponašanju talibana prema ženama i nametanju ekstremnih mjera i pravila ponašanja za sve stanovnike Afganistana.

"Afganistan se trenutno bori s višestrukim krizama koje se preklapaju, a sve su pogoršane eskalacijom rodne nejednakosti. Talibani su izdali najmanje 70 dekreta i direktiva koje direktno ciljaju na autonomiju, prava i svakodnevni život žena i djevojaka. Ovo opresivno okruženje dovelo je do značajnog pogoršanja kvaliteta života afganistanskih žena, kako navode različiti izvori podataka i izvještaji iz prve ruke samih afganistanskih žena", navodi posljednji izvještaj UN Women objavljen 12. augusta 2024. godine.

Zbog rigoroznih mjera, upis u školama u Afganistanu naglo je opao.

"Utjecaj ovih mjera bio je razoran. Upis u škole je naglo opao, a do aprila 2023. godine nevjerovatnih 80 posto djevojčica i mladih žena školskog uzrasta nije pohađalo školu, uključujući 1,1 milion djevojčica srednjoškolskog uzrasta. Dok su osnovne škole i dalje otvorene za djevojčice, skoro 30 posto afganistanskih djevojčica nikada nije ni započelo osnovno obrazovanje zbog duboko ukorijenjenih sociokulturnih normi, previsokih troškova i zabrinutosti za sigurnost u vezi sa putovanjem", opisuje se u izvještaju.

Uklopiti se u svijet oko sebe

U međuvremenu, dok cijeli svijet osuđuje ponašanje talibana prema ženama kao i mjere koje propisuje vlada Islamskog Emirata Afganistan, talibani se nastoje što bolje uklopiti u svijet.

Svako malo, iz Kabula i drugih gradova dolaze vijesti i informacije talibanskih zvaničnika u kojima ističu kako žele saradnju s cijelim svijetom te da žele Afganistan učiniti značajnim regionalnim faktorom.

Za sada, mjere koje se u ovom pogledu provode jesu i one koje uključuju suzbijanje heroina, ali i promocije Afganistana kao turističke destinacije.

"Muškarci ne mogu razgovarati sa ženama. Naše turistkinje imale su priliku sjediti s Afganistankama i od njih dobiti vrijedne informacije o zemlji i njihovim životima, objasnio je jedan vodič za BBC.

Osim toga, talibani su u nekoliko posljednjih mjeseci najavili i niz projekata koji se tiču izgradnje infrastrukture, a jedan od posljednjih takvih projekata je i onaj koji uključuje izgradnju Novog Kabula, grada za tri miliona stanovnika.

Interes za gradnju i saradnju s talibanima na ovom polju za sada su pokazali investitori iz Katara, Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata te Turske.

"Hvala Bogu, radovi su u toku u drugom dijelu prve faze. Praktično, odmakli smo 25 posto u radovima i izvodi ih privatna kompanija. Službenici ministarstva prate radove kako bi osigurali da se zadaci odvijaju prema planu", navodi se.

Ministarstvo urbanog razvoja i stanovanja opisalo je projekat Novi Kabul kao jedan od najvećih projekata u zemlji i navelo da je njegova implementacija prioritet za Islamski emirat.

Projekat Novi Kabul trebao bi pokriti površinu od 740 kvadratnih kilometara te bi imao kapacitet za tri miliona ljudi.

Za sada, u prvoj fazi projekta na izgradnji radi 600 radnika.

Tri godine od preuzimanja vlasti, ono što se definitivno može zaključiti, jeste da talibani i definitivno jesu promijenili imidž Afganistana. Međutim, stari problemi iz prošlosti i poimanje svijeta koje je i dalje ostalo ukorijenjeno duboko u talibanskoj doktrini, definitivno i dalje predstavlja veliku prepreku za saradnju ove afganistanske vlade s najbližim susjedima, ali i ostatkom svijeta.

Da li će se to promijeniti u bližoj budućnosti, pokazat će vrijeme. Talibanska vlast definitivno ima ambiciju, ali metode koje su i dalje prisutne u njihovoj vladavini su nešto što i dalje odbija mnoge.