Suspendovao parlament
0

Tunis: Stranke ljevice upozorile predsjednika Saieda da će izazvati građanski rat

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Četiri političke stranke u Tunisu pozvale su u utorak predsjednika Kaisa Saieda da poništi nedavno raspuštanje parlamenta, upozoravajući da bi njegovi kontroverzni potezi mogli potaknuti nasilje.
Na konferenciji za novinare u Tunisu, četiri lijevo orijentisane stranke optužile su Saieda za kršenje Ustava zemlje iz 2014. godine, nakon što je 25. jula krenuo u smjenu vlade Hichema Mechichija, suspendovanje parlamenta, ukidanje imuniteta poslanika i preuzimanje kontrole nad tužilaštvom.

Predsjednik je prošle sedmice dekretom suspendovao dijelove ustava, što je izazvalo proteste tokom vikenda u jedinoj demokratiji koja je proizašla iz arapskog proljeća 2011. godine.

"Vjerovali smo da je predsjednik imao dobre namjere, ali je potezom olovke uspostavio pravilo vladavine jednog čovjeka", rekao je šef Demokratske stranke Gazi Chaouachi, čija stranka ima 21 mjesto u sada zamrznutom parlamentu.

Optužujući Saieda za "napad na ustavne institucije", Chaouachi je rekao da su se stranke ujedinile "kako bi odbranile demokratiju i spriječile vladavinu jednog čovjeka".

Saiedovi potezi uslijedili su nakon godina političkog zastoja i ekonomske krize pogoršane pandemijom koronavirusa, te se pozvao na svoja ustavna ovlaštenja da poduzima "iznimne mjere" kada je država u opasnosti. Ipak, Chaouachi, čija je stranka podržala poteze Saieda od 25. jula, upozorio je da, ako predsjednik ne promijeni kurs, sjevernoafrička zemlja "riskira nasilje" ili čak "građanski rat".

Chaouachijeva stranka, zajedno s Attakatolom, Afekom Tounesom i Al Jomhourijem, rekla je da se koordinira kako bi zaštitila demokratiju i izvršila pritisak na Saieda da preokrene kurs. Rekao je da će upotrijebiti "sva legalna i mirna sredstva pritiska i aktivizma za obranu demokracije i dobitka revolucije 2011."

Fadhel Abdelkefi, ekonomista i bivši ministar čija stranka Afek Tounes ima dva mjesta u zamrznutoj skupštini, upozorio je da bi najnovija kriza mogla dovesti do katastrofe za već trpeću ekonomiju Tunisa. Issam Chebbi iz stranke Al Jomhouri optužio je Saieda da je "iskoristio" višestruke krize u Tunisu kako bi "došao do vlasti".

"Potpuno odbacujemo ovo i pozivamo ga da poništi svoje odluke", rekao je.