Sumnja na nemar
60

Turska izdala 133 naloga za hapšenje zbog izgradnje zgrada u razrušenim regijama

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska je izdala 133 naloga za hapšenje zbog izgradnje zgrada koje su se srušile u ponedjeljak kazali su turski dužnosnici.

Turska policija već je privela najmanje 12 osoba, uključujući građevinske poduzetnike.

Iako je vjerojatno još hapšenja, neki kritičari sugerišu da se radi o pokušaju skretanja krivnje za katastrofu, budući da stručnjaci stalno upozoravaju da mnoge nove zgrade u Turskoj nisu sigurne.

BBC izvještava da su vladine politike dopuštale "amnestije" za izvođače koji se nisu pridržavali građevinskih propisa, uključujući područja sklona potresima, u pokušaju da izazovu građevinski bum.

Ministarstvo pravosuđa Turske naložilo je tužiteljstvima u 10 pokrajina pogođenih zemljotresima na jugu Turske da uspostave "Odjele za istragu zločina uzrokovanih zemljotresom" u subotu, dok su vlasti pritvorile najmanje 14 osoba zbog navodnog nemara u vezi sa zgradama koje su se srušile nakon potresa.

Ministarstvo je napomenulo da je ključno hitno poduzeti radnje na prikupljanju dokaza i izricanju mjera opreza za osumnjičenike za istrage koje će biti pokrenute zbog smrti uzrokovane nepažnjom.

Ministarstvo je saopćilo da će tužitelji odgovorni za gore navedene odjele isključivo rješavati slučajeve povezane s nemarom i koristiti mjere opreza kako bi osigurali da osumnjičenici ne pobjegnu ili unište dokaze.

Odvojeno, tužitelji traže pritvaranje još 33 osobe u gradu Diyarbakır zbog navodne odgovornosti za "građevinske nedostatke", kao što je uklanjanje betonskih stupova kako bi se oslobodio prostor.

Prema posljednjim podacima u zemljotresu u Turskoj i Siriji poginulo je više od 28.000 osoba, a milioni su ostali bez krova nad glavom. Spasioci u trci sa vremenom pokušavaju u ruševinama da pronađu još preživjelih osoba.